Vill göra Champagne folklig

Prova, prova, prova är den bästa vägen till att hitta sin egen favorit, menar Fredrik Schelin som ägnat mer än två decennier åt champagne. Nu har han samlat sina erfarenheter i en inspirerande bok om de gyllene bubblorna.

Fredrik Schelin har vigt en stor del av sitt yrkesliv åt champagne. Han har bland annat provat 4 000 olika sorter och är så långt ifrån en snobb man kan komma. Sin pedagogiska klarhet har han fått utveckla ytterligare när han nu samlat sina erfaranheter och kunskaper i ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska”. Fredriks väg till självkännedom är enkel:

– Prova, prova, prova champagne och andra viner, så att du vet vad du själv tycker om. På det sättet kan du lära känna din smakprofil och ta mer medvetna beslut. Jämför gärna till exempel fem sorters champagne vid ett tillfälle. Det är ett perfekt sätt att inleda en fest eller middag tillsammans med människor som man tycker om. Om var och en tar med sig en flaska champagne behöver det inte blir så dyrt, säger han.

Att prova flera sorter samtidigt gör det möjligt att känna skillnaderna på utseende, smak och doft. Det gäller också att hitta ett språk för det man upplever vid vinprovningarna. Och att skapa en minnesbank med samlade dofter, smaker, viner, druvor och platser. Det är som att ge sig ut på en lång smakresa, där det kan vara klokt att stanna till då och då för att fundera över vad man tycker om, prova mer av det och lära sig mer om producenterna.

Om man provar vin tillsammans med andra får man dessutom möjlighet att dela sina smakupplevelser, diskutera de olika vinernas karaktär och försöka sätta ord på sina upplevelser. Fredrik har hittat ett sätt att memorera sina provningar:

– Jag har listat alla mina champagneprovningar och beskrivit 4 000 champagner. I boken har jag med 100 av de främsta champagnerna enligt mitt tycke, helt utan inbördes ordning. Det var nog det svåraste av allt att välja ut dem. Det finns givetvis många fler riktigt bra champagner, menar han. 

 Fredriks bok om champagne är en lättillgänglig och inspirerande sammanställning av det viktigaste man behöver veta om historien, vingårdarna, druvorna, tillverkningsmetoden, lagring, glas etc. Fredrik ger också en inblick i champagnens värld. Han berättar om de stora husens betydelse för dryckens utveckling från lyx till folklighet till vardag och fest, men han porträtterar också mindre champagneodlare som han mött på sina resor i Champagne.

Som entreprenör och en av de drivande bakom DinVinguide.se, DryckesListan.se, BestChampagne.se och Sweden Wine Club, en vinklubb för alla oavsett kunskap och bakgrund,  är han särskilt fascinerad av de legendariska champagneänkornas betydelsfulla insatser för dagens champagnekultur:

– Det var inte tillåtet för kvinnor att driva företag, men när de blev änkor och ärvde sina mäns champagnehus fick de möjlighet att utveckla verksamheterna efter eget huvud. Flera av champagneänkorna har revolutionerat champagnebranschen, säger han.

Louise Pommery tog exempelvis fram världens första torra champagne på förfrågan från drottning Victoria. Det är den torra (brut) champagne vi föredrar idag. Innan dess hade champagnen varit extremt söt.

Fredriks favoritänka är Lily Bollinger som tog sig fram mellan de olika vinodlingarna på cykel och bidrog marknadsföringsmässigt till att Bollinger blev ett så starkt varumärke. Ett av hennes berömda citat tilltalar särskilt honom:

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” 

Resor till Champagne och möten med odlare, vinmakare och champagneföretagare har Fredrik ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt. I boken får vi följa med honom till Champagne. Det är intressant att se att det finns så många olika sätt att tänka kring champagne. I boken ges också en inblick i den nya tidens rörelse av odlarchampagne, ekologisk odling och hållbar tillverkning. Det är en utveckling vi bara är i början av.

Billigare bubblor har fått ett eget kapitel. Idag finns det många exempel på att det även går att njuta av cava, prosecco och crémant. Men champagne är alltid champagne:

– Det finns så många bra champagner att det finns något för allas smak och i flera olika prisklasser. Det är det fina med champagne. När det gäller vin föredrar jag att dricka mindre och bättre. Därför blir det ofta champagne, säger han.

Fredrik har inget emot att använda en stopper. Många förståsigpåare säger att champagnen blir förstörd då. Men av egen erfarenhet vet han att en öppnad flaska med stopper som står i kylskåpet klarar sig i åtminstone en vecka:

– Varför ska man häva i sig en hel flaska champagne vid ett tillfälle? Jag tycker att det är bättre att öppna flaskan på tisdagkvällen, och njuta av ett glas eller två, och spara resten till fredagkvällen. Då kan man ta ett glas champagne före maten, säger han.

Mat och champagne hör ihop, menar Fredrik och ger råd och tips i boken om hur man kan tänka kring mat och vin i kombination. Han började som krögare en gång i tiden. Det gör att han är specialintresserad av mat och vin. Champagne passar till all slags mat, menar han. Till exempel toast skagen, löjrom, skaldjur, jordgubbar och frukt. All champagne passar inte till all mat, men det går att hitta en champagne till det mesta.

Ost och champagne fungerar utmärkt tillsammans. Den höga syran passar perfekt till fet mat. En av Fredriks favoritkombinationer är Brillat Savarin, en trippelgräddig färskost som är släkting till brie. Till den passar en vanlig NV Brut, det vill säga en torr champagne, menar han.

Däremot passar champagne inte till rabarber, rå lök, lingonsylt, citrusfrukter, tropiska eller vindruvor.

Bästa tiden att resa till Champagne är i början av året, under perioden januari till mars, då vinmakarna har lite mindre att göra och är öppna för möten och samtal. Vinresor ger möjlighet att dricka champagne i sin rätt miljö, gärna till god mat och lugn och ro. Det finns ingen anledning att stressa när man ska uppleva champagne. Det finns också alltid mer att lära sig:

– Att prova vin och att resa i Champagne är ett sätt att utveckla sig. Dessutom ligger det så nära oss. Det tar bara några timmar att flyga till Paris och sedan är man snart i vingården. Visst kan man övernatta på ett slott och njuta av enbart deras champagne, men ett tips är att övernatta på hotell i Reims i några nätter och uppleva kulturen och människorna där. Efter en dagsutflykt är det lätt att slinka in på en champagnebar och fortsätta att prova olika varianter, säger Fredrik.

På det sättet håller man igång sin smakresa.

Av Anders Ström
Foto Raphael Cameron

 

Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir
Ett generöst vin med mjuk och integrerad mousse. Här finns toner av röda bär, mogna varma röda äpplen, generös röd citrus samt mineraler och kalk i den avslutande eftersmaken.
SB. Art nr: 7921. Pris 299 kr

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012
Den här årgången är öppen och redo att dricka redan från start. Ett gott vin helt enkelt! Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen grapefrukt och citrussaftig syra. 
SB. Art nr 7592. Pris 329 kr

Diebolt-Vallois Prestige
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter och smörighet. Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.
SB. Art nr 7723. Pris 389 kr

Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska 

Författare: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron
Illustration: Sara Cameron
Förlag: Lava
Boken säljs på Akademibokhandeln och hos Adlibris och Bokus. 
Pris: från 199 kr.

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se