Vill göra Champagne folklig

Prova, prova, prova är den bästa vägen till att hitta sin egen favorit, menar Fredrik Schelin som ägnat mer än två decennier åt champagne. Nu har han samlat sina erfarenheter i en inspirerande bok om de gyllene bubblorna.

Fredrik Schelin har vigt en stor del av sitt yrkesliv åt champagne. Han har bland annat provat 4 000 olika sorter och är så långt ifrån en snobb man kan komma. Sin pedagogiska klarhet har han fått utveckla ytterligare när han nu samlat sina erfaranheter och kunskaper i ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska”. Fredriks väg till självkännedom är enkel:

– Prova, prova, prova champagne och andra viner, så att du vet vad du själv tycker om. På det sättet kan du lära känna din smakprofil och ta mer medvetna beslut. Jämför gärna till exempel fem sorters champagne vid ett tillfälle. Det är ett perfekt sätt att inleda en fest eller middag tillsammans med människor som man tycker om. Om var och en tar med sig en flaska champagne behöver det inte blir så dyrt, säger han.

Att prova flera sorter samtidigt gör det möjligt att känna skillnaderna på utseende, smak och doft. Det gäller också att hitta ett språk för det man upplever vid vinprovningarna. Och att skapa en minnesbank med samlade dofter, smaker, viner, druvor och platser. Det är som att ge sig ut på en lång smakresa, där det kan vara klokt att stanna till då och då för att fundera över vad man tycker om, prova mer av det och lära sig mer om producenterna.

Om man provar vin tillsammans med andra får man dessutom möjlighet att dela sina smakupplevelser, diskutera de olika vinernas karaktär och försöka sätta ord på sina upplevelser. Fredrik har hittat ett sätt att memorera sina provningar:

– Jag har listat alla mina champagneprovningar och beskrivit 4 000 champagner. I boken har jag med 100 av de främsta champagnerna enligt mitt tycke, helt utan inbördes ordning. Det var nog det svåraste av allt att välja ut dem. Det finns givetvis många fler riktigt bra champagner, menar han. 

 Fredriks bok om champagne är en lättillgänglig och inspirerande sammanställning av det viktigaste man behöver veta om historien, vingårdarna, druvorna, tillverkningsmetoden, lagring, glas etc. Fredrik ger också en inblick i champagnens värld. Han berättar om de stora husens betydelse för dryckens utveckling från lyx till folklighet till vardag och fest, men han porträtterar också mindre champagneodlare som han mött på sina resor i Champagne.

Som entreprenör och en av de drivande bakom DinVinguide.se, DryckesListan.se, BestChampagne.se och Sweden Wine Club, en vinklubb för alla oavsett kunskap och bakgrund,  är han särskilt fascinerad av de legendariska champagneänkornas betydelsfulla insatser för dagens champagnekultur:

– Det var inte tillåtet för kvinnor att driva företag, men när de blev änkor och ärvde sina mäns champagnehus fick de möjlighet att utveckla verksamheterna efter eget huvud. Flera av champagneänkorna har revolutionerat champagnebranschen, säger han.

Louise Pommery tog exempelvis fram världens första torra champagne på förfrågan från drottning Victoria. Det är den torra (brut) champagne vi föredrar idag. Innan dess hade champagnen varit extremt söt.

Fredriks favoritänka är Lily Bollinger som tog sig fram mellan de olika vinodlingarna på cykel och bidrog marknadsföringsmässigt till att Bollinger blev ett så starkt varumärke. Ett av hennes berömda citat tilltalar särskilt honom:

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” 

Resor till Champagne och möten med odlare, vinmakare och champagneföretagare har Fredrik ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt. I boken får vi följa med honom till Champagne. Det är intressant att se att det finns så många olika sätt att tänka kring champagne. I boken ges också en inblick i den nya tidens rörelse av odlarchampagne, ekologisk odling och hållbar tillverkning. Det är en utveckling vi bara är i början av.

Billigare bubblor har fått ett eget kapitel. Idag finns det många exempel på att det även går att njuta av cava, prosecco och crémant. Men champagne är alltid champagne:

– Det finns så många bra champagner att det finns något för allas smak och i flera olika prisklasser. Det är det fina med champagne. När det gäller vin föredrar jag att dricka mindre och bättre. Därför blir det ofta champagne, säger han.

Fredrik har inget emot att använda en stopper. Många förståsigpåare säger att champagnen blir förstörd då. Men av egen erfarenhet vet han att en öppnad flaska med stopper som står i kylskåpet klarar sig i åtminstone en vecka:

– Varför ska man häva i sig en hel flaska champagne vid ett tillfälle? Jag tycker att det är bättre att öppna flaskan på tisdagkvällen, och njuta av ett glas eller två, och spara resten till fredagkvällen. Då kan man ta ett glas champagne före maten, säger han.

Mat och champagne hör ihop, menar Fredrik och ger råd och tips i boken om hur man kan tänka kring mat och vin i kombination. Han började som krögare en gång i tiden. Det gör att han är specialintresserad av mat och vin. Champagne passar till all slags mat, menar han. Till exempel toast skagen, löjrom, skaldjur, jordgubbar och frukt. All champagne passar inte till all mat, men det går att hitta en champagne till det mesta.

Ost och champagne fungerar utmärkt tillsammans. Den höga syran passar perfekt till fet mat. En av Fredriks favoritkombinationer är Brillat Savarin, en trippelgräddig färskost som är släkting till brie. Till den passar en vanlig NV Brut, det vill säga en torr champagne, menar han.

Däremot passar champagne inte till rabarber, rå lök, lingonsylt, citrusfrukter, tropiska eller vindruvor.

Bästa tiden att resa till Champagne är i början av året, under perioden januari till mars, då vinmakarna har lite mindre att göra och är öppna för möten och samtal. Vinresor ger möjlighet att dricka champagne i sin rätt miljö, gärna till god mat och lugn och ro. Det finns ingen anledning att stressa när man ska uppleva champagne. Det finns också alltid mer att lära sig:

– Att prova vin och att resa i Champagne är ett sätt att utveckla sig. Dessutom ligger det så nära oss. Det tar bara några timmar att flyga till Paris och sedan är man snart i vingården. Visst kan man övernatta på ett slott och njuta av enbart deras champagne, men ett tips är att övernatta på hotell i Reims i några nätter och uppleva kulturen och människorna där. Efter en dagsutflykt är det lätt att slinka in på en champagnebar och fortsätta att prova olika varianter, säger Fredrik.

På det sättet håller man igång sin smakresa.

Av Anders Ström
Foto Raphael Cameron

 

Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir
Ett generöst vin med mjuk och integrerad mousse. Här finns toner av röda bär, mogna varma röda äpplen, generös röd citrus samt mineraler och kalk i den avslutande eftersmaken.
SB. Art nr: 7921. Pris 299 kr

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012
Den här årgången är öppen och redo att dricka redan från start. Ett gott vin helt enkelt! Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen grapefrukt och citrussaftig syra. 
SB. Art nr 7592. Pris 329 kr

Diebolt-Vallois Prestige
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter och smörighet. Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.
SB. Art nr 7723. Pris 389 kr

Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska 

Författare: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron
Illustration: Sara Cameron
Förlag: Lava
Boken säljs på Akademibokhandeln och hos Adlibris och Bokus. 
Pris: från 199 kr.

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se