Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka
En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.
Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både i det varma och kalla köket, inklusive desserter, säger kocken Daniel Norqvist. Här bjuder han på ett härligt dessertrecept:
Kolabundna valnötter
70 g valnötter
1 msk matolja
0,5 g salt
40 g dulce de leche
Färskostkräm
200 g mascarpone
50 g grädde 40%
½ vaniljstång
1 klementin
Pumkakräm
200 g butternutpumpa (skalad vikt)
24 ml/20 g Cointreau
5 g citronsaft
Muskot och brun farinkaka
180 g farinsocker
100 g ägg
75 g smör
100 g mjölk 3%
7 g vaniljsocker
180 g mjöl
6 g bakpulver
1 g riven muskot
Sockertorkad kålrot
100 g skalad kålrot
3 msk strösocker
3 msk vatten
Is med gin och citron
120 g pressad citron
30 ml/30 g gin
25 g honung
1. Kolabundna valnötter: Hacka nötterna grovt. Värm en stekpanna med oljan och lägg ner nötterna. Rör hela tiden. När valnötterna fått en gyllene färg tillsätt saltet och lägg nötterna på en tallrik som du klätt med papper. Låt nötterna svalna. Blanda sedan nötterna med dulce de leche.
2. Färskostkräm: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur kärnorna. Blanda kärnorna med grädden och mascarpone, vispa till en fast massa. Garnera med rivet skal av klementinen.
3. Pumpakräm: Dela pumpan i mindre bitar och avlägsna kärnor. Koka pumpabitarna mjuka i vatten och sila av. Låt dem svalna något (pumpan ska vara ljummen vid servering.) Mixa pumpan slät med Cointreau och citronsaft.
4. Muskot och brun farinkaka: Ströa en oval sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och kyl ned det med mjölken. Blanda de torra ingredienserna väl. Vänd ner smöret och sedan mjölblandningen. Fyll den ströade formen och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i cirka 30–40 min.
5. Sockertorkad kålrot: Värm upp vattnet och sockret i en kastrull. Skär tunna skivor på mandolinen. Blanda kålroten med sockerlagen och sila sedan av lagen från kålroten. Fördela ut skivorna jämt över ett smörpapper så att det inte sitter ihop. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 °C varmluft. Torka dem i mitten av ugnen ca 30–45 min. Tips! Öppna upp luckan var tionde minut för att fukta ur.
6. Is med gin och citron: Blanda alla ingredienserna väl så att honungen löses upp. Fyll en mindre burk som tål att frysas med vätskan. Frys i cirka 4 timmar. Isen skrapas lättas med en gaffel just innan servering.
Recept: Daniel Norqvist
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649