Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge som högtiderna firats i Sverige.
Påsken, som är kyrkans viktigaste högtid, har till skillnad från julen, aldrig varit en lika stor mat- och dryckeshögtid, vilket beror på att påsken infaller på våren då matförråden historiskt börjat sina.
Men en sak är säker. Från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, under industrialiseringen, fanns det gott om annonser för påsköl som då, precis som annat öl, flitigt marknadsfördes. Det var en tid då bryggerierna var en given del av stadsbilden och det svenska ölet flödade. I takt med att bryggerierna sedan försvann, försvann också påskölet – för att senare återuppstå i Systembolagets tidsålder. Idag är utbudet, liksom bredden av påsköl stor, och runt om i landet växer sig engagemanget kring lokala öl starkare för varje år – inte minst vid högtiderna. Även på hyllan i Systembolagets butiker samtidigt som en del behöver beställas.
Traditionellt är påsköl en mörkare lager eller ale som påminner om julöl. Det är medelfylligt, har ofta en lite söt maltkropp med tydlig rostning och en återhållsam beska. Ölen gifter sig både med påskens traditionella rätter, som ofta består av ägg från hönsen som precis hade börjat värpa igen, årets första lamm och vinterns sista sillinläggningar. Påsken kommer parallellt med ljusets återkomst. Det innebär att de traditionella råvarorna och rätterna ofta njuts med årets första späda gröna skott, så ibland får en liten primörrädisa eller kryddig ramslök smaksätta maten. De gröna inslagen öppnar för lättare och friskare öl, och det är inte ovanligt att vi numera också ser varianter på veteöl, saison och andra ljusare ölstilar till påsk.
Easter Ale från Oppigårds Bryggeri
Hedemora. Nr 1374. 31,90 kr
50 cl. 5,3%. 11.3
En maltkryddig och fyllig brown ale som med sin runda, karamelliga kropp balanseras av en tydlig beska, en lättare örtighet samt en försiktig sötma. Ett fylligare öl att servera till påskens smakrikare rätter.
Pumpviken Påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri
Nynäshamn. Nr 1341. 34,90 kr
50 cl. 5,8%. 11.3
Ett bra allround-öl till påsk. Den karamellknäckiga maltkroppen har en lätt gräddighet som snyggt lyfter den mjuka humleparfymen.
Jämtlands Påskebrygd från Jämtlands Bryggeri
Pilgrimstad. Nr 1338. Pris 24:90 kr
33 cl. 4,5%. 11.3
Denna melllanmörka ale har en tydlig rostning, balanserad beska och en lättsam sötma som lyfter helheten. Servera till sillar och kallskuret.
Text: Sanna Lindberg
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
Drinken Cointreau Hot
Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649