Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge som högtiderna firats i Sverige.

Kategorier: Öl

Påsken, som är kyrkans viktigaste högtid, har till skillnad från julen, aldrig varit en lika stor mat- och dryckeshögtid, vilket beror på att påsken infaller på våren då matförråden historiskt börjat sina.
    Men en sak är säker. Från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, under industrialiseringen, fanns det gott om annonser för påsköl som då, precis som annat öl, flitigt marknadsfördes. Det var en tid då bryggerierna var en given del av stadsbilden och det svenska ölet flödade. I takt med att bryggerierna sedan försvann, försvann också påskölet – för att senare återuppstå i Systembolagets tidsålder. Idag är utbudet, liksom bredden av påsköl stor, och runt om i landet växer sig engagemanget kring lokala öl starkare för varje år – inte minst vid högtiderna. Även på hyllan i Systembolagets butiker samtidigt som en del behöver beställas.
    Traditionellt är påsköl en mörkare lager eller ale som påminner om julöl. Det är medelfylligt, har ofta en lite söt maltkropp med tydlig rostning och en återhållsam beska. Ölen gifter sig både med påskens traditionella rätter, som ofta består av ägg från hönsen som precis hade börjat värpa igen, årets första lamm och vinterns sista sillinläggningar. Påsken kommer parallellt med ljusets återkomst. Det innebär att de traditionella råvarorna och rätterna ofta njuts med årets första späda gröna skott, så ibland får en liten primörrädisa eller kryddig ramslök smaksätta maten. De gröna inslagen öppnar för lättare och friskare öl, och det är inte ovanligt att vi numera också ser varianter på veteöl, saison och andra ljusare ölstilar till påsk.

Easter Ale från Oppigårds Bryggeri

Hedemora. Nr 1374. 31,90 kr
50 cl. 5,3%.  11.3

En maltkryddig och fyllig brown ale som med sin runda, karamelliga kropp balanseras av en tydlig beska, en lättare örtighet samt en försiktig sötma. Ett fylligare öl att servera till påskens smakrikare rätter.

Pumpviken Påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri

Nynäshamn. Nr 1341. 34,90 kr
50 cl. 5,8%. 11.3

Ett bra allround-öl till påsk. Den karamellknäckiga maltkroppen har en lätt gräddighet som snyggt lyfter den mjuka humleparfymen.

Jämtlands Påskebrygd från Jämtlands Bryggeri

Pilgrimstad. Nr 1338. Pris 24:90 kr
33 cl. 4,5%. 11.3

Denna melllanmörka ale har en tydlig rostning, balanserad beska och en lättsam sötma som lyfter helheten. Servera till sillar och kallskuret.

Text: Sanna Lindberg

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649