Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te!
Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och inspirerande. Deras tre nya teer ger en känsla av genuin lyx med rena, fina smaker som lyfter maten till nya höjder.
– Te är ingen traditionell måltidsdryck i Sverige, men vi vill förändra det genom att visa hur te kan berika smakupplevelsen, både som dryck och som krydda i maten, säger Pontus Frithiof, grundare och ägare av Pontus Group.
Efter att ha provat en rad olika teer i nära samarbete med Gihan Mauris från The Tea Centre of Stockholm, har de landat i tre distinkta smaker.
– Jag har alltid varit svag för utsökta teer, och att få skapa våra egna har länge varit en dröm. Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter, säger Mario, delägare och chefssommelier Pontus Group.
Kombinationen av mat tillsammans med de framtagna teerna är både briljant och överraskande och lyfter verkligen måltidens upplevelse. En över förväntan välarbetad matchning. Med andra ord – te kommer att stå högt upp på menyn framöver!
På den här bjudningen bjöds det på följande smakkombinationer:
Aperitif: Uppfriskande kallbryggd Georgia Peach med toner av persika och fläder i en svalkande Long Drink med is och citron. Små snittar som tilltugg av mjuk bröd med gurka, citron och kryddig topping.
Förrätt: En kopp varm Georgia Peach serverad till ostpaj med karamelliserad lök som både överraskar och imponerar i samspel med persikans sötma.
Varmrätt: Rykande hett indiskt Breakfast at Tiffanys kombinerad med en smakfull kycklingrätt som hittar varandra i mjuk harmoni och värme.
Dessert: Cherry Fandangos explosiva doft av friska körsbär blev en favorit som passar snyggt med en krämig vit ost, karamelliserade nötter och små dessertbitar av både ingefära, fudge och vanilj.
Te-kollektionen består av:
Georgia Peach – japanskt grönt te, persika och fläder. Passar till lättare rätter och cocktails.
Breakfast at Tiffanys – indiskt svart te. Passar till frukost och fågelrätter.
Cherry Fandango – körsbärste från Kina, Indien och Sri Lanka. Passar till dessert och cocktails.
Teerna finns att köpa på www.webshopbypontus.com i restaurangerna och utvalda butiker.
Säljstart 15 november.
Missa inte heller Afternoon tea på La Tour med utsökta bakverk och fina teer. Läs mer här.
Text: Jessica Nyström
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
Drinken Cointreau Hot
Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649