Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!

Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te!  

Kategorier: Alkoholfritt / Mat

Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och inspirerande. Deras tre nya teer ger en känsla av genuin lyx med rena, fina smaker som lyfter maten till nya höjder.
    – Te är ingen traditionell måltidsdryck i Sverige, men vi vill förändra det genom att visa hur te kan berika smakupplevelsen, både som dryck och som krydda i maten, säger Pontus Frithiof, grundare och ägare av Pontus Group.
    Efter att ha provat en rad olika teer i nära samarbete med Gihan Mauris från The Tea Centre of Stockholm, har de landat i tre distinkta smaker. 
    – Jag har alltid varit svag för utsökta teer, och att få skapa våra egna har länge varit en dröm. Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter, säger Mario, delägare och chefssommelier Pontus Group. 
    Kombinationen av mat tillsammans med de framtagna teerna är både briljant och överraskande och lyfter verkligen måltidens upplevelse. En över förväntan välarbetad matchning. Med andra ord – te kommer att stå högt upp på menyn framöver!

På den här bjudningen bjöds det på följande smakkombinationer:

Aperitif: Uppfriskande kallbryggd Georgia Peach med toner av persika och fläder i en svalkande Long Drink med is och citron. Små snittar som tilltugg av mjuk bröd med gurka, citron och kryddig topping.

Förrätt: En kopp varm Georgia Peach serverad till ostpaj med karamelliserad lök som både överraskar och imponerar i samspel med persikans sötma.

Varmrätt: Rykande hett indiskt Breakfast at Tiffanys kombinerad med en smakfull kycklingrätt som hittar varandra i mjuk harmoni och värme.

Dessert: Cherry Fandangos explosiva doft av friska körsbär blev en favorit som passar snyggt med en krämig vit ost, karamelliserade nötter och små dessertbitar av både ingefära, fudge och vanilj.

Te-kollektionen består av:
Georgia Peach – japanskt grönt te, persika och fläder. Passar till lättare rätter och cocktails.
Breakfast at Tiffanys – indiskt svart te. Passar till frukost och fågelrätter.
Cherry Fandango – körsbärste från Kina, Indien och Sri Lanka. Passar till dessert och cocktails.

Teerna finns att köpa på www.webshopbypontus.com i restaurangerna och utvalda butiker.
Säljstart 15 november.

Missa inte heller Afternoon tea på La Tour med utsökta bakverk och fina teer. Läs mer här.

Text: Jessica Nyström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649