Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är han högst medveten om att det både handlar om att ständigt utveckla arbetet i bryggeriet och att tjäna pengar.

– Det enda vi kan göra är att förbättra kvaliteten på ölet vi producerar och göra det lite bättre en bit i taget. Allt måste fungera tekniskt och miljömässigt. Vi behöver också hålla syret borta från flaskorna och hålla en jämn kvalitet. Idag är konkurrensen mycket tuffare än när jag började brygga i liten skala på mina föräldrars gård, säger han.

I Sverige finns det omkring 400 hantverksbryggerier efter det senaste decenniets boom för småskalig svensk ölproduktion. I mycket har det varit en global trend, men det lokalt producerade ölet har fått ett uppsving under de senaste åren.

När Björn startade Oppigårds 1996 fanns det inte många mikrobryggerier i landet. Det gjorde att Hedemorabryggeriet var tidigt ute på den nya ölmarknaden som växte fram. De första ölen som tog plats på Systembolagets hyllor var julölet Winter Ale 2005 och Golden Ale ett år senare. Båda finns fortfarande kvar. Bryggeriet har drygt tio öl i det fasta sortimentet på Systembolaget. Resten går att beställa. Varje ölpub värd namnet har några av Oppigårds öl i kylen. Några av de populäraste är New Sweden, Norn Pale Ale och Utah.

Björn Falkeström.

Oppigårds var också tidigt ute när det gäller den starka trenden för humlestinna öl som kanske har nått en platå nu, men efterfrågan är fortfarande stark. Även om suröl, traditionell lager och mer eller mindre experimentella blandningar tävlar om ölkonsumenternas uppmärksamhet.

– Vi var även tidiga med humleintensiva öl. Vår Pale Ale Amarillo kom för nästan tio år sedan. Trenden kom från USA som så många gånger förut. Men idag har vi en sådan stark bas av hantverksbryggerier i Europa att jag tror att det kommer att spela en större roll framöver. Själv gillar jag vår traditionella lager, säger han.

Namnet Hedemora Pilsner sätter det lokala bryggeriet på världskartan som en vinkning till tysk och tjeckisk öltradition som har flera hundra år på nacken. Den traditionella lagern har fått sällskap av Hedemora Weissbier i serien.

Björn brinner också för hållbarhet. På Oppigårds tar man hand om alla restprodukter efter bland annat jäst och malt. Allt får användning i det lokala kretsloppet och blir till nyttigheter som matjord och djurfoder. Kanske är det till slut det som gör att det lilla lokala ölbryggeriet blir starkare i en allt hårdare konkurrens där det gäller att sticka ut och gå sin egen väg. 

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se