Humlerikt öl från Hedemora
Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är han högst medveten om att det både handlar om att ständigt utveckla arbetet i bryggeriet och att tjäna pengar.
– Det enda vi kan göra är att förbättra kvaliteten på ölet vi producerar och göra det lite bättre en bit i taget. Allt måste fungera tekniskt och miljömässigt. Vi behöver också hålla syret borta från flaskorna och hålla en jämn kvalitet. Idag är konkurrensen mycket tuffare än när jag började brygga i liten skala på mina föräldrars gård, säger han.
I Sverige finns det omkring 400 hantverksbryggerier efter det senaste decenniets boom för småskalig svensk ölproduktion. I mycket har det varit en global trend, men det lokalt producerade ölet har fått ett uppsving under de senaste åren.
När Björn startade Oppigårds 1996 fanns det inte många mikrobryggerier i landet. Det gjorde att Hedemorabryggeriet var tidigt ute på den nya ölmarknaden som växte fram. De första ölen som tog plats på Systembolagets hyllor var julölet Winter Ale 2005 och Golden Ale ett år senare. Båda finns fortfarande kvar. Bryggeriet har drygt tio öl i det fasta sortimentet på Systembolaget. Resten går att beställa. Varje ölpub värd namnet har några av Oppigårds öl i kylen. Några av de populäraste är New Sweden, Norn Pale Ale och Utah.

Björn Falkeström.
Oppigårds var också tidigt ute när det gäller den starka trenden för humlestinna öl som kanske har nått en platå nu, men efterfrågan är fortfarande stark. Även om suröl, traditionell lager och mer eller mindre experimentella blandningar tävlar om ölkonsumenternas uppmärksamhet.
– Vi var även tidiga med humleintensiva öl. Vår Pale Ale Amarillo kom för nästan tio år sedan. Trenden kom från USA som så många gånger förut. Men idag har vi en sådan stark bas av hantverksbryggerier i Europa att jag tror att det kommer att spela en större roll framöver. Själv gillar jag vår traditionella lager, säger han.
Namnet Hedemora Pilsner sätter det lokala bryggeriet på världskartan som en vinkning till tysk och tjeckisk öltradition som har flera hundra år på nacken. Den traditionella lagern har fått sällskap av Hedemora Weissbier i serien.
Björn brinner också för hållbarhet. På Oppigårds tar man hand om alla restprodukter efter bland annat jäst och malt. Allt får användning i det lokala kretsloppet och blir till nyttigheter som matjord och djurfoder. Kanske är det till slut det som gör att det lilla lokala ölbryggeriet blir starkare i en allt hårdare konkurrens där det gäller att sticka ut och gå sin egen väg.

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649