Humlerikt öl från Hedemora
Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är han högst medveten om att det både handlar om att ständigt utveckla arbetet i bryggeriet och att tjäna pengar.
– Det enda vi kan göra är att förbättra kvaliteten på ölet vi producerar och göra det lite bättre en bit i taget. Allt måste fungera tekniskt och miljömässigt. Vi behöver också hålla syret borta från flaskorna och hålla en jämn kvalitet. Idag är konkurrensen mycket tuffare än när jag började brygga i liten skala på mina föräldrars gård, säger han.
I Sverige finns det omkring 400 hantverksbryggerier efter det senaste decenniets boom för småskalig svensk ölproduktion. I mycket har det varit en global trend, men det lokalt producerade ölet har fått ett uppsving under de senaste åren.
När Björn startade Oppigårds 1996 fanns det inte många mikrobryggerier i landet. Det gjorde att Hedemorabryggeriet var tidigt ute på den nya ölmarknaden som växte fram. De första ölen som tog plats på Systembolagets hyllor var julölet Winter Ale 2005 och Golden Ale ett år senare. Båda finns fortfarande kvar. Bryggeriet har drygt tio öl i det fasta sortimentet på Systembolaget. Resten går att beställa. Varje ölpub värd namnet har några av Oppigårds öl i kylen. Några av de populäraste är New Sweden, Norn Pale Ale och Utah.
Björn Falkeström.
Oppigårds var också tidigt ute när det gäller den starka trenden för humlestinna öl som kanske har nått en platå nu, men efterfrågan är fortfarande stark. Även om suröl, traditionell lager och mer eller mindre experimentella blandningar tävlar om ölkonsumenternas uppmärksamhet.
– Vi var även tidiga med humleintensiva öl. Vår Pale Ale Amarillo kom för nästan tio år sedan. Trenden kom från USA som så många gånger förut. Men idag har vi en sådan stark bas av hantverksbryggerier i Europa att jag tror att det kommer att spela en större roll framöver. Själv gillar jag vår traditionella lager, säger han.
Namnet Hedemora Pilsner sätter det lokala bryggeriet på världskartan som en vinkning till tysk och tjeckisk öltradition som har flera hundra år på nacken. Den traditionella lagern har fått sällskap av Hedemora Weissbier i serien.
Björn brinner också för hållbarhet. På Oppigårds tar man hand om alla restprodukter efter bland annat jäst och malt. Allt får användning i det lokala kretsloppet och blir till nyttigheter som matjord och djurfoder. Kanske är det till slut det som gör att det lilla lokala ölbryggeriet blir starkare i en allt hårdare konkurrens där det gäller att sticka ut och gå sin egen väg.
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649