HÄRLIGA HUSMANSKOST

Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor Stålhandske samlat ett gediget urval av recept på husmanskost och krogklassiker i ett praktverk som väger fyra kilo. Vin&Bar har träffat författarna och pratat om det svenska matarvet som kockduon lyfter fram i sin blivande klassiker.
Här bjuder vi på två recept ur boken med utvalda vintips.
Låt dig väl smaka!

GUBBRÖRA
När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år skulle det hållas vickning efter banketten. Vid grytorna stod hovtraktören Werner Vögeli och Operakällarens kökschef Erich Schaumburger. Kungen hade aviserat att cirka 300 av de ursprungliga 600 gästerna väntades stanna kvar, och vickningen skulle bestå av ”ruskomsnusk”, det vill säga ljummen gubbröra. Problemet var bara att ingen gick hem. Werner och Erich slet i köket men insåg att maten inte skulle räcka. Mitt under brinnande servering vrålar den bullrige Erich ”hämta hit kungen”, varpå han skäller ut honom. ”Det är inte 300 personer som beställt, jag har minsann räknat, det är 600 per- soner!” Om historien är helt sann eller inte låter vi vara osagt, men dubbelkolla aldrig en bra historia. Sant är i alla fall att gubbröra är en lika enkel som god rätt att laga. Ett ytterligare steg är att värma på gubbröran hastigt i brynt smör.
Ingredienser 4 pers
1 burk ansjovis
4 kokta ägg
2 äggulor
1 halv finskuren rödlök
1 msk av vardera: persilja, gräslök och dill, finskuret
1 msk orökt kaviar
1 msk brynt smör
Nymalen vitpeppar
Gör så här
1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.
2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.
3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.
4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2018.
Art nr 79175. Pris 109 kr.
En klassisk gubbröra har precis som löjrom både sälta och fetma. Därför behövs det syra i vinet. Men i den här maträtten har vi betydligt mer umami genom anjovisen och då behövs ett vin som klarar av det. Prova picpoul. Det är en personlig druva som främst odlas i södra Frankrike. Denna butelj bjuder på gula päron, aprikos, nektarin och nymald peppar. Med sin syra och fruktighet passar vinet perfekt till gubbrörans umami.

RAGGMUNK OCH RÅRAKA
Som gjort för att skapa förvirring. En raggmunk är alltid en raggmunk och tillagas som nedan. Men i vissa delar av Sverige kallas raggmunkar för rårakor. Det vi här kallar rårakor är dock ett helt annat recept och görs enbart med riven potatis. Gemensamt är att de ska serveras nystekta och frasiga.
Ingredienser 4 pers
Raggmunk:
1 kg potatis
1 gul lök
2 ägg
1 msk salt
1 tsk potatismjöl
Peppar
Råraka:
Riven potatis
Salt och peppar
Gör så här
1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.
2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.
3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.
4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!
Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve.
Art nr 7450. Pris 329 kr
Fruktig och frisk med tydliga toner av citrus och mineraler. Råraka med löjrom och créme fraiche, som här på bilden, passar utmärkt med Champagne. Här bryts den smörstekta, salta och feta smaken av med syran från champagnen och bubblorna friskar upp mellan varje tugga.
RECEPT: PONTUS FRITHIOF OCH TOR STÅLHANDSKE
VINTIPS: FREDRIK SCHELIN
Hela artikeln finns att läsa i utgåva nr 1, 2020.
Missa inte vår tävling där du kan vinna kokboken Husmanskost om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev innan 30.6! Läs mer här.

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon
Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar
Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien
Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649