HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.

Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor Stålhandske samlat ett gediget urval av recept på husmanskost och krogklassiker i ett praktverk som väger fyra kilo. Vin&Bar har träffat författarna och pratat om det svenska matarvet som kockduon lyfter fram i sin blivande klassiker.

Här bjuder vi på två recept ur boken med utvalda vintips.  

Låt dig väl smaka!

GUBBRÖRA

När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år skulle det hållas vickning efter banketten. Vid grytorna stod hovtraktören Werner Vögeli och Operakällarens kökschef Erich Schaumburger. Kungen hade aviserat att cirka 300 av de ursprungliga 600 gästerna väntades stanna kvar, och vickningen skulle bestå av ”ruskomsnusk”, det vill säga ljummen gubbröra. Problemet var bara att ingen gick hem. Werner och Erich slet i köket men insåg att maten inte skulle räcka. Mitt under brinnande servering vrålar den bullrige Erich ”hämta hit kungen”, varpå han skäller ut honom. ”Det är inte 300 personer som beställt, jag har minsann räknat, det är 600 per- soner!” Om historien är helt sann eller inte låter vi vara osagt, men dubbelkolla aldrig en bra historia. Sant är i alla fall att gubbröra är en lika enkel som god rätt att laga. Ett ytterligare steg är att värma på gubbröran hastigt i brynt smör.

Ingredienser 4 pers

1 burk ansjovis
4 kokta ägg
2 äggulor
1 halv finskuren rödlök
1 msk av vardera: persilja, gräslök och dill, finskuret
1 msk orökt kaviar
1 msk brynt smör
Nymalen vitpeppar

 

Gör så här

1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.

2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.

3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.

4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2018.
Art nr 79175. Pris 109 kr.

En klassisk gubbröra har precis som löjrom både sälta och fetma. Därför behövs det syra i vinet. Men i den här maträtten har vi betydligt mer umami genom anjovisen och då behövs ett vin som klarar av det. Prova picpoul. Det är en personlig druva som främst odlas i södra Frankrike. Denna butelj bjuder på gula päron, aprikos, nektarin och nymald peppar. Med sin syra och fruktighet passar vinet perfekt till gubbrörans umami.

RAGGMUNK OCH RÅRAKA

Som gjort för att skapa förvirring. En raggmunk är alltid en raggmunk och tillagas som nedan. Men i vissa delar av Sverige kallas raggmunkar för rårakor. Det vi här kallar rårakor är dock ett helt annat recept och görs enbart med riven potatis. Gemensamt är att de ska serveras nystekta och frasiga. 

Ingredienser 4 pers

Raggmunk:
1 kg potatis
1 gul lök
2 ägg
1 msk salt
1 tsk potatismjöl
Peppar

Råraka:
Riven potatis 
Salt och peppar

 

Gör så här

1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.

2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.

3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.

4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve.
Art nr 7450. Pris 329 kr

Fruktig och frisk med tydliga toner av citrus och mineraler. Råraka med löjrom och créme fraiche, som här på bilden, passar utmärkt med Champagne. Här bryts den smörstekta, salta och feta smaken av med syran från champagnen och bubblorna friskar upp mellan varje tugga.

RECEPT: PONTUS FRITHIOF OCH TOR STÅLHANDSKE
VINTIPS: FREDRIK SCHELIN

Hela artikeln finns att läsa i utgåva nr 1, 2020.
Missa inte vår tävling där du kan vinna kokboken Husmanskost om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev innan 30.6! Läs mer här.

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se