HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.

Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor Stålhandske samlat ett gediget urval av recept på husmanskost och krogklassiker i ett praktverk som väger fyra kilo. Vin&Bar har träffat författarna och pratat om det svenska matarvet som kockduon lyfter fram i sin blivande klassiker.

Här bjuder vi på två recept ur boken med utvalda vintips.  

Låt dig väl smaka!

GUBBRÖRA

När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år skulle det hållas vickning efter banketten. Vid grytorna stod hovtraktören Werner Vögeli och Operakällarens kökschef Erich Schaumburger. Kungen hade aviserat att cirka 300 av de ursprungliga 600 gästerna väntades stanna kvar, och vickningen skulle bestå av ”ruskomsnusk”, det vill säga ljummen gubbröra. Problemet var bara att ingen gick hem. Werner och Erich slet i köket men insåg att maten inte skulle räcka. Mitt under brinnande servering vrålar den bullrige Erich ”hämta hit kungen”, varpå han skäller ut honom. ”Det är inte 300 personer som beställt, jag har minsann räknat, det är 600 per- soner!” Om historien är helt sann eller inte låter vi vara osagt, men dubbelkolla aldrig en bra historia. Sant är i alla fall att gubbröra är en lika enkel som god rätt att laga. Ett ytterligare steg är att värma på gubbröran hastigt i brynt smör.

Ingredienser 4 pers

1 burk ansjovis
4 kokta ägg
2 äggulor
1 halv finskuren rödlök
1 msk av vardera: persilja, gräslök och dill, finskuret
1 msk orökt kaviar
1 msk brynt smör
Nymalen vitpeppar

 

Gör så här

1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.

2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.

3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.

4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2018.
Art nr 79175. Pris 109 kr.

En klassisk gubbröra har precis som löjrom både sälta och fetma. Därför behövs det syra i vinet. Men i den här maträtten har vi betydligt mer umami genom anjovisen och då behövs ett vin som klarar av det. Prova picpoul. Det är en personlig druva som främst odlas i södra Frankrike. Denna butelj bjuder på gula päron, aprikos, nektarin och nymald peppar. Med sin syra och fruktighet passar vinet perfekt till gubbrörans umami.

RAGGMUNK OCH RÅRAKA

Som gjort för att skapa förvirring. En raggmunk är alltid en raggmunk och tillagas som nedan. Men i vissa delar av Sverige kallas raggmunkar för rårakor. Det vi här kallar rårakor är dock ett helt annat recept och görs enbart med riven potatis. Gemensamt är att de ska serveras nystekta och frasiga. 

Ingredienser 4 pers

Raggmunk:
1 kg potatis
1 gul lök
2 ägg
1 msk salt
1 tsk potatismjöl
Peppar

Råraka:
Riven potatis 
Salt och peppar

 

Gör så här

1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.

2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.

3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.

4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve.
Art nr 7450. Pris 329 kr

Fruktig och frisk med tydliga toner av citrus och mineraler. Råraka med löjrom och créme fraiche, som här på bilden, passar utmärkt med Champagne. Här bryts den smörstekta, salta och feta smaken av med syran från champagnen och bubblorna friskar upp mellan varje tugga.

RECEPT: PONTUS FRITHIOF OCH TOR STÅLHANDSKE
VINTIPS: FREDRIK SCHELIN

Hela artikeln finns att läsa i utgåva nr 1, 2020.
Missa inte vår tävling där du kan vinna kokboken Husmanskost om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev innan 30.6! Läs mer här.

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se