HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.

Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor Stålhandske samlat ett gediget urval av recept på husmanskost och krogklassiker i ett praktverk som väger fyra kilo. Vin&Bar har träffat författarna och pratat om det svenska matarvet som kockduon lyfter fram i sin blivande klassiker.

Här bjuder vi på två recept ur boken med utvalda vintips.  

Låt dig väl smaka!

GUBBRÖRA

När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år skulle det hållas vickning efter banketten. Vid grytorna stod hovtraktören Werner Vögeli och Operakällarens kökschef Erich Schaumburger. Kungen hade aviserat att cirka 300 av de ursprungliga 600 gästerna väntades stanna kvar, och vickningen skulle bestå av ”ruskomsnusk”, det vill säga ljummen gubbröra. Problemet var bara att ingen gick hem. Werner och Erich slet i köket men insåg att maten inte skulle räcka. Mitt under brinnande servering vrålar den bullrige Erich ”hämta hit kungen”, varpå han skäller ut honom. ”Det är inte 300 personer som beställt, jag har minsann räknat, det är 600 per- soner!” Om historien är helt sann eller inte låter vi vara osagt, men dubbelkolla aldrig en bra historia. Sant är i alla fall att gubbröra är en lika enkel som god rätt att laga. Ett ytterligare steg är att värma på gubbröran hastigt i brynt smör.

Ingredienser 4 pers

1 burk ansjovis
4 kokta ägg
2 äggulor
1 halv finskuren rödlök
1 msk av vardera: persilja, gräslök och dill, finskuret
1 msk orökt kaviar
1 msk brynt smör
Nymalen vitpeppar

 

Gör så här

1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.

2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.

3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.

4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2018.
Art nr 79175. Pris 109 kr.

En klassisk gubbröra har precis som löjrom både sälta och fetma. Därför behövs det syra i vinet. Men i den här maträtten har vi betydligt mer umami genom anjovisen och då behövs ett vin som klarar av det. Prova picpoul. Det är en personlig druva som främst odlas i södra Frankrike. Denna butelj bjuder på gula päron, aprikos, nektarin och nymald peppar. Med sin syra och fruktighet passar vinet perfekt till gubbrörans umami.

RAGGMUNK OCH RÅRAKA

Som gjort för att skapa förvirring. En raggmunk är alltid en raggmunk och tillagas som nedan. Men i vissa delar av Sverige kallas raggmunkar för rårakor. Det vi här kallar rårakor är dock ett helt annat recept och görs enbart med riven potatis. Gemensamt är att de ska serveras nystekta och frasiga. 

Ingredienser 4 pers

Raggmunk:
1 kg potatis
1 gul lök
2 ägg
1 msk salt
1 tsk potatismjöl
Peppar

Råraka:
Riven potatis 
Salt och peppar

 

Gör så här

1. Koka äggen i 8 minuter, kyl ned i kallt vatten.

2. Skala och hacka äggen. Blanda ägg och äggulor med finskuren anjovis plus spad, lök, örter, kaviar och en matsked brynt smör.

3. Servera på knäckebröd eller smörstekt kavring. Toppa gärna med en äggula eller löj- eller sikrom.

4. Gubbröran kan även serveras ljummen. Bryn på ett par matskedar smör, sautera gubbröran hastigt i smöret. Strö över ytterligare hackade örter och servera som vickning.

Vintips!

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve.
Art nr 7450. Pris 329 kr

Fruktig och frisk med tydliga toner av citrus och mineraler. Råraka med löjrom och créme fraiche, som här på bilden, passar utmärkt med Champagne. Här bryts den smörstekta, salta och feta smaken av med syran från champagnen och bubblorna friskar upp mellan varje tugga.

RECEPT: PONTUS FRITHIOF OCH TOR STÅLHANDSKE
VINTIPS: FREDRIK SCHELIN

Hela artikeln finns att läsa i utgåva nr 1, 2020.
Missa inte vår tävling där du kan vinna kokboken Husmanskost om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev innan 30.6! Läs mer här.

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se