Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka
En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.
Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både i det varma och kalla köket, inklusive desserter, säger kocken Daniel Norqvist. Här bjuder han på ett härligt dessertrecept:
Kolabundna valnötter
70 g valnötter
1 msk matolja
0,5 g salt
40 g dulce de leche
Färskostkräm
200 g mascarpone
50 g grädde 40%
½ vaniljstång
1 klementin
Pumkakräm
200 g butternutpumpa (skalad vikt)
24 ml/20 g Cointreau
5 g citronsaft
Muskot och brun farinkaka
180 g farinsocker
100 g ägg
75 g smör
100 g mjölk 3%
7 g vaniljsocker
180 g mjöl
6 g bakpulver
1 g riven muskot
Sockertorkad kålrot
100 g skalad kålrot
3 msk strösocker
3 msk vatten
Is med gin och citron
120 g pressad citron
30 ml/30 g gin
25 g honung
1. Kolabundna valnötter: Hacka nötterna grovt. Värm en stekpanna med oljan och lägg ner nötterna. Rör hela tiden. När valnötterna fått en gyllene färg tillsätt saltet och lägg nötterna på en tallrik som du klätt med papper. Låt nötterna svalna. Blanda sedan nötterna med dulce de leche.
2. Färskostkräm: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur kärnorna. Blanda kärnorna med grädden och mascarpone, vispa till en fast massa. Garnera med rivet skal av klementinen.
3. Pumpakräm: Dela pumpan i mindre bitar och avlägsna kärnor. Koka pumpabitarna mjuka i vatten och sila av. Låt dem svalna något (pumpan ska vara ljummen vid servering.) Mixa pumpan slät med Cointreau och citronsaft.
4. Muskot och brun farinkaka: Ströa en oval sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och kyl ned det med mjölken. Blanda de torra ingredienserna väl. Vänd ner smöret och sedan mjölblandningen. Fyll den ströade formen och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i cirka 30–40 min.
5. Sockertorkad kålrot: Värm upp vattnet och sockret i en kastrull. Skär tunna skivor på mandolinen. Blanda kålroten med sockerlagen och sila sedan av lagen från kålroten. Fördela ut skivorna jämt över ett smörpapper så att det inte sitter ihop. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 °C varmluft. Torka dem i mitten av ugnen ca 30–45 min. Tips! Öppna upp luckan var tionde minut för att fukta ur.
6. Is med gin och citron: Blanda alla ingredienserna väl så att honungen löses upp. Fyll en mindre burk som tål att frysas med vätskan. Frys i cirka 4 timmar. Isen skrapas lättas med en gaffel just innan servering.
Recept: Daniel Norqvist

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!