Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.

Kategorier: Mat

Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både i det varma och kalla köket, inklusive desserter, säger kocken Daniel Norqvist. Här bjuder han på ett härligt dessertrecept:

Kolabundna valnötter
70 g valnötter
1 msk matolja
0,5 g salt
40 g dulce de leche

Färskostkräm
200 g mascarpone
50 g grädde 40%
½ vaniljstång
1 klementin

Pumkakräm
200 g butternutpumpa (skalad vikt)
24 ml/20 g Cointreau
5 g citronsaft

Muskot och brun farinkaka
180 g farinsocker
100 g ägg
75 g smör
100 g mjölk 3%
7 g vaniljsocker
180 g mjöl
6 g bakpulver
1 g riven muskot

Sockertorkad kålrot
100 g skalad kålrot
3 msk strösocker
3 msk vatten

Is med gin och citron 
120 g pressad citron
30 ml/30 g gin
25 g honung

1. Kolabundna valnötter: Hacka nötterna grovt. Värm en stekpanna med oljan och lägg ner nötterna. Rör hela tiden. När valnötterna fått en gyllene färg tillsätt saltet och lägg nötterna på en tallrik som du klätt med papper. Låt nötterna svalna. Blanda sedan nötterna med dulce de leche. 

2. Färskostkräm: Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur kärnorna. Blanda kärnorna med grädden och mascarpone, vispa till en fast massa. Garnera med rivet skal av klementinen.  

3. Pumpakräm: Dela pumpan i mindre bitar och avlägsna kärnor. Koka pumpabitarna mjuka i vatten och sila av. Låt dem svalna något (pumpan ska vara ljummen vid servering.) Mixa pumpan slät med Cointreau och citronsaft.

4. Muskot och brun farinkaka: Ströa en oval sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och kyl ned det med mjölken. Blanda de torra ingredienserna väl. Vänd ner smöret och sedan mjölblandningen. Fyll den ströade formen och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i cirka 30–40 min. 

5. Sockertorkad kålrot: Värm upp vattnet och sockret i en kastrull. Skär tunna skivor på mandolinen. Blanda kålroten med sockerlagen och sila sedan av lagen från kålroten. Fördela ut skivorna jämt över ett smörpapper så att det inte sitter ihop. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 °C varmluft. Torka dem i mitten av ugnen ca 30–45 min. Tips! Öppna upp luckan var tionde minut för att fukta ur.  

6. Is med gin och citron: Blanda alla ingredienserna väl så att honungen löses upp. Fyll en mindre burk som tål att frysas med vätskan. Frys i cirka 4 timmar. Isen skrapas lättas med en gaffel just innan servering. 

Recept: Daniel Norqvist

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Så kan man prova choklad!

Så kan man prova choklad!

Chokladprovning påminner till stor del om vinprovning. Man tittar, doftar och smakar och gör en bedömning av kvalitet, stil och ursprung. Givetvis spelar den personliga preferensen roll, men en kvalitetsbedömning kan göras utan att ta hänsyn till den egna smaken.Maja...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se