Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.

Dennis Bejedal är vd och master distiller för Norrbottens Destilleri. 

De svenska fjällen har inspirerat till Norrbottens Destilleri. Landskapet som sträcker sig från Kebnekaisemassivet, längs Kalixälven, via skogarna och ängarna, till mynningen i Bottenviken är skådeplats för en ny aktör på den heta ginmarknaden som brinner för naturens smaker och dofter som den lokala botaniken erbjuder. Ambitionen är att nå ut globalt med gin av världsklass.

Och ja, varför inte? Satsningen är medveten och seriös. Med splitterny anläggning, snyggt varumärke, genomtänkt bildspråk och norrländsk storytelling är allt möjligt. Allt detta krävs också om man ska lyckas i det internationella premiumsegmentet.

”Fusion of extremes” är ledordet för det som ska särskilja ND Gin från andra. I varje recept använder man en krydda från en annan del av världen. I mötet med det lokala blir det något extra smakfullt. Den nya tidens ginmakare nöjer sig inte med klassiska smaker av enbär, koriander och citrus. Inte heller med strömlinjeformad massproduktion.

– Vi arbetar hantverksmässigt och förbereder oss för att arbeta i större skala. Kapaciteten är 600 000 flaskor. Anläggningen är high tech och helt automatiserad, säger Dennis Bejedel.

Han är vd och master distiller hos Norrbottens destilleri. Dennis är också initiativtagare och en av tre grundare. Under processen att ta fram en ny gin har han huvudet fullt av smaker under ett år. Han har något av ett sjätte sinne för smaker. Länge var mat hans största passion, men snart blev han också nördigt inspirerad av den svenska hantverksginens potential. Alla smaker prövas under destilleringsprocessen. Det gäller att få smaknyanserna att sitta perfekt. Och det är en balansgång.

– Vår gin kännetecknas av att den smakar extremt mycket. Den är fullpackad av smaker som räcker länge. Med vår första produkt, Mountain, ville jag göra en smakrik gin som passar till tonic. Med Forest var min ambition snarare att ta fram en premiumgin som kan drickas rent. Den är lite rivigare och mer komplex. Som gjord för att sitta på en stubbe i skogen, hälla upp i en kåsa och bara njuta, säger han.

Destilleriets första gin, Mountain Dry Gin, kom senhösten 2019. Förutom de klassiska ginkryddorna använde Dennis bland annat björklöv, fjällkvanne och timutpeppar från bergskedjorna Himalaya. I den andra, Forest Dry Gin, möter norrländsk tall och gran nejlika från landskapet Comoro i Indiska Oceanen. Nejlikan dämpar alkoholstinget i avslutet och ger en fin rundhet i eftersmaken. Till hösten kommer en ny gin som är inspirerad av ängarna kring destilleriet. Framöver kommer man även att göra exklusiva giner i mindre upplagor.

Hantverksgin och omsorgsfullt destillerad gin som görs på lokala råvaror har haft ett enormt uppsving under de senaste åren. Det gäller även tonic. I dag finns det massor av olika smaker att välja mellan.

– Det är inte alltid så lätt att hitta en tonic som passar. Man får prova sig fram. Om det finns ett trettiotal användbara tonic är det kanske tre, fyra som passar en särskild gin riktigt bra. Jag tycker till exempel att Mountain Dry Gin passar perfekt med Fever-Tree Mediterranean, säger han.

 En klassisk Gin & Tonic är helt okej. Med det enorma utbudet av tonic finns det en eon av möjliga smakkombinationer. Prova gärna din gin med olika tonic och tillbehör. Varför inte testa hallon och rabarber nästa gång? Men gin är förstås även klassiska cocktails som Dry Martini, Tom Collins och Negroni.

Inför sommaren öppnar Norrbotten Destilleri ett showroom där besökarna kan få veta mer om processen bakom ginen. På destilleriet kommer man även att ha möjlighet att njuta av exklusiva avsmakningsmenyer. 

– Där kommer jag att få utlopp för mitt matintresse. Gin passar kanske bäst före eller efter maten. En drajja är aldrig fel. Det är enkelt. Men jag älskar också det lite mer avancerade. Negroni är en av mina favoriter. Den drinken kan man sippa länge på, säger han.

Dennis påminner också om möjligheten att använda gin i matlagningen. Prova att grava ren och lax med gin. Eller krydda en dessert med gin. På det sättet får njutningen nya smakdimensioner. Det ligger väl i linje med den experimentlusta som är navet i dagens gintrend.

Mountain Dry Gin
Art nr 34100. 500 ml. Pris 349 kr

Kryddig och smakrik gin med utpräglade toner av enbär, citrus och koriander. Trivs bäst ihop med en väl utvald tonic. I det mötet blommar naturens smaker ut. Fint lätt kryddigt avslut.

Forest Dry Gin
Art nr 34907. 500 ml. Pris 368 kr

Komplex karaktär med kryddig smak av enbär, citrus, koriander och nejlika. Härligt stråk av färska granskott och skog. Kraftfullt avslut med inlindande toner av nejlika. Drick gärna ginen som den är, lite i taget.

Text Anders Ström
Foto Norrbottens Destilleri

Matchande drinktips med recept » 

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649