Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en självklarhet. 

Kategorier: Öl

När familjen Spendrup lanserade Old Gold 1985 gick det ett sus genom öl-Sverige. Den svenska kvalitetspilsen tappades på en mörkbrun, tolvkantig flaska där namnet präglades med till viss del äkta guld. I alla fall till att börja med. Ölet var trots sitt svenska ursprung en tysk premiumpils med tydlig beska som gick hem i stugorna. Det var ett riktigt gott öl med karaktär.
    Sedan dess har Spendrups vuxit rejält och renodlat varumärkena. Idag står bryggeriföretaget bakom flera av våra mest kända öl, till exempel Mariestads, Norrlands Guld och Melleruds. I Spendrups ingår även mindre aktörer som Gotlands Bryggeri och Omaka, där unga Hedda Spendrup spelar huvudrollen.

Sedan Old Golds storhetstid har det skett en öl-revolution i landet, där lokala hantverksbryggerier gått i bräschen för att skapa ett bredare utbud. Det kan vi läsa om i Sanna Lindbergs bok Den nya ölkulturen, som omnämns i början av det här numret av VIN&BAR Magasinet.
    Det svenska bryggeriet som grundades 1897 i Grängesberg drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Nu har företaget för första gången på länge använt familjenamnet på ett nytt öl.

Spendrups Signatur är en ljus premiumlager som är brygd på svenskt kornmalt och ekologisk humle från Tyskland. Hållbarhetsambitionen med det svenska ölet inkluderar ett nära samarbete med Lantmännen och organisationens odlingsprogram Klimat & Kultur.
    – Vi har samarbetat med Lantmännen i många år och fördjupar nu samarbetet ytterligare. Vår familj har bryggt öl i 100 år och vi vill fortsätta att göra det i minst hundra år till. Med hjälp av Klimat & Natur-kornets minskade klimatpåverkan kan vi nu presentera ett öl som är både hållbart framställt och smakar gott, säger Fredrik Spendrup, vd och koncernchef hos Spendrups Bryggeri i en intervju med VIN&BAR. 
    Spendrups Signatur är en modern och smakrik ljus premiumlager. Ölet har tagits fram av bryggarmästaren Richard Bengtsson. Det klassas som en pilsner i tysk stil med
balanserad beska, ren maltig smak och friskhet. Ölet är bryggt med svenskt kornmalt och ekologisk humle av märket Perle.

– Det här blir det första ölet med Spendrupsnamnet på som lanseras under min tid som vd. Det känns stort och kul. Familjen är förtjust i tysk pilsner som passar så bra till mat. Det här är ett öl som vi med stolthet sätter vårt namn på.

Ambitionen är att koppla ihop familjen Spendrups bryggerihistoria och ett modernt sätt att brygga öl med fokus på framtidens råvaror och jordbruk.
    Ölet kommer att serveras på tapp hos utvalda ställen runtomkring i Sverige. Först ut var Grand Hôtel i Stockholm. Designen på krandekalen ska hylla företagets historia där Louis Gustaf Herbert Spendrup lyfts fram. Han köpte bryggeriet för 100 år sedan då han blivit diplomerad bryggmästare på VLB Berlin. Signaturen på dekalen är från hans ansökan till bryggeriskolan.
    – Spendrups Signatur ska finnas på de bästa ställena i Sverige. Ambitionen är inte att sprida ölet med stora marknadsföringskampanjer, utan låta det hitta fram till de verkliga kännarna som uppskattar en god premiumlager precis som vi.

 

Spendrups Signatur serveras på tapp på utvalda ställen i landet.

Magnus Kagevik och Fredrik Spendrup.

Kornmaltet som är odlat på utvalda skånska gårdar är en del av Lantmännens satsning på ett hållbart jordbruk.
     – Vi är stolta att få bidra till familjens Spendrups nya öl som ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Det är stort att få vara med och medverka till detta. Att råvarorna kommer till användning genom ett så stort företag betyder mycket för oss och jordbrukarna som odlat kornmaltet enligt våra strikta regler för Klimat & Natur, säger Magnus Kagevik som är vd hos Lantmännen som ägs av 19 000 svenska lantbrukare.

Hållbarhet är en självklarhet idag. Producenterna och konsumenterna följs åt i en utveckling där råvaror och produktion är inriktade på processer som är hållbara och minskar det negativa klimatavtrycket. Det är ett ansvar som både stora och små aktörer behöver ta.
    Så långt är allt väl. Nåväl, är ölet gott, då? Ja, det tycker jag. Spendrups Signatur är en ljus och frisk lager, där pilsnermalten spetsas fint med blommig humle. Det är lättare till karaktären än Old Gold.
    Nu hoppas jag på en småskalig linje med familjen Spendrups signatur som ger upphov till fler öl. Gärna Old Gold i retur, men också fler nya öl. Det skulle visa att Sveriges genuina bryggarhantverk, vare sig det handlar om små eller stora aktörer, ingår i en levande tradition där alla driver utvecklingen framåt.

Spendrups Signatur

Art nr 56479. 330 ml. 4.7% vol.
Pris 15.90 kr

Maltig smak med inslag av knäckebröd, färska örter och citrusskal. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Text: Anders Ström

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se