Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en självklarhet.
När familjen Spendrup lanserade Old Gold 1985 gick det ett sus genom öl-Sverige. Den svenska kvalitetspilsen tappades på en mörkbrun, tolvkantig flaska där namnet präglades med till viss del äkta guld. I alla fall till att börja med. Ölet var trots sitt svenska ursprung en tysk premiumpils med tydlig beska som gick hem i stugorna. Det var ett riktigt gott öl med karaktär.
Sedan dess har Spendrups vuxit rejält och renodlat varumärkena. Idag står bryggeriföretaget bakom flera av våra mest kända öl, till exempel Mariestads, Norrlands Guld och Melleruds. I Spendrups ingår även mindre aktörer som Gotlands Bryggeri och Omaka, där unga Hedda Spendrup spelar huvudrollen.
Sedan Old Golds storhetstid har det skett en öl-revolution i landet, där lokala hantverksbryggerier gått i bräschen för att skapa ett bredare utbud. Det kan vi läsa om i Sanna Lindbergs bok Den nya ölkulturen, som omnämns i början av det här numret av VIN&BAR Magasinet.
Det svenska bryggeriet som grundades 1897 i Grängesberg drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Nu har företaget för första gången på länge använt familjenamnet på ett nytt öl.
Spendrups Signatur är en ljus premiumlager som är brygd på svenskt kornmalt och ekologisk humle från Tyskland. Hållbarhetsambitionen med det svenska ölet inkluderar ett nära samarbete med Lantmännen och organisationens odlingsprogram Klimat & Kultur.
– Vi har samarbetat med Lantmännen i många år och fördjupar nu samarbetet ytterligare. Vår familj har bryggt öl i 100 år och vi vill fortsätta att göra det i minst hundra år till. Med hjälp av Klimat & Natur-kornets minskade klimatpåverkan kan vi nu presentera ett öl som är både hållbart framställt och smakar gott, säger Fredrik Spendrup, vd och koncernchef hos Spendrups Bryggeri i en intervju med VIN&BAR.
Spendrups Signatur är en modern och smakrik ljus premiumlager. Ölet har tagits fram av bryggarmästaren Richard Bengtsson. Det klassas som en pilsner i tysk stil med
balanserad beska, ren maltig smak och friskhet. Ölet är bryggt med svenskt kornmalt och ekologisk humle av märket Perle.
– Det här blir det första ölet med Spendrupsnamnet på som lanseras under min tid som vd. Det känns stort och kul. Familjen är förtjust i tysk pilsner som passar så bra till mat. Det här är ett öl som vi med stolthet sätter vårt namn på.
Ambitionen är att koppla ihop familjen Spendrups bryggerihistoria och ett modernt sätt att brygga öl med fokus på framtidens råvaror och jordbruk.
Ölet kommer att serveras på tapp hos utvalda ställen runtomkring i Sverige. Först ut var Grand Hôtel i Stockholm. Designen på krandekalen ska hylla företagets historia där Louis Gustaf Herbert Spendrup lyfts fram. Han köpte bryggeriet för 100 år sedan då han blivit diplomerad bryggmästare på VLB Berlin. Signaturen på dekalen är från hans ansökan till bryggeriskolan.
– Spendrups Signatur ska finnas på de bästa ställena i Sverige. Ambitionen är inte att sprida ölet med stora marknadsföringskampanjer, utan låta det hitta fram till de verkliga kännarna som uppskattar en god premiumlager precis som vi.

Spendrups Signatur serveras på tapp på utvalda ställen i landet.

Magnus Kagevik och Fredrik Spendrup.
Kornmaltet som är odlat på utvalda skånska gårdar är en del av Lantmännens satsning på ett hållbart jordbruk.
– Vi är stolta att få bidra till familjens Spendrups nya öl som ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Det är stort att få vara med och medverka till detta. Att råvarorna kommer till användning genom ett så stort företag betyder mycket för oss och jordbrukarna som odlat kornmaltet enligt våra strikta regler för Klimat & Natur, säger Magnus Kagevik som är vd hos Lantmännen som ägs av 19 000 svenska lantbrukare.
Hållbarhet är en självklarhet idag. Producenterna och konsumenterna följs åt i en utveckling där råvaror och produktion är inriktade på processer som är hållbara och minskar det negativa klimatavtrycket. Det är ett ansvar som både stora och små aktörer behöver ta.
Så långt är allt väl. Nåväl, är ölet gott, då? Ja, det tycker jag. Spendrups Signatur är en ljus och frisk lager, där pilsnermalten spetsas fint med blommig humle. Det är lättare till karaktären än Old Gold.
Nu hoppas jag på en småskalig linje med familjen Spendrups signatur som ger upphov till fler öl. Gärna Old Gold i retur, men också fler nya öl. Det skulle visa att Sveriges genuina bryggarhantverk, vare sig det handlar om små eller stora aktörer, ingår i en levande tradition där alla driver utvecklingen framåt.

Spendrups Signatur
Art nr 56479. 330 ml. 4.7% vol.
Pris 15.90 kr
Maltig smak med inslag av knäckebröd, färska örter och citrusskal. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!