Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en självklarhet. 

Kategorier: Öl

När familjen Spendrup lanserade Old Gold 1985 gick det ett sus genom öl-Sverige. Den svenska kvalitetspilsen tappades på en mörkbrun, tolvkantig flaska där namnet präglades med till viss del äkta guld. I alla fall till att börja med. Ölet var trots sitt svenska ursprung en tysk premiumpils med tydlig beska som gick hem i stugorna. Det var ett riktigt gott öl med karaktär.
    Sedan dess har Spendrups vuxit rejält och renodlat varumärkena. Idag står bryggeriföretaget bakom flera av våra mest kända öl, till exempel Mariestads, Norrlands Guld och Melleruds. I Spendrups ingår även mindre aktörer som Gotlands Bryggeri och Omaka, där unga Hedda Spendrup spelar huvudrollen.

Sedan Old Golds storhetstid har det skett en öl-revolution i landet, där lokala hantverksbryggerier gått i bräschen för att skapa ett bredare utbud. Det kan vi läsa om i Sanna Lindbergs bok Den nya ölkulturen, som omnämns i början av det här numret av VIN&BAR Magasinet.
    Det svenska bryggeriet som grundades 1897 i Grängesberg drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Nu har företaget för första gången på länge använt familjenamnet på ett nytt öl.

Spendrups Signatur är en ljus premiumlager som är brygd på svenskt kornmalt och ekologisk humle från Tyskland. Hållbarhetsambitionen med det svenska ölet inkluderar ett nära samarbete med Lantmännen och organisationens odlingsprogram Klimat & Kultur.
    – Vi har samarbetat med Lantmännen i många år och fördjupar nu samarbetet ytterligare. Vår familj har bryggt öl i 100 år och vi vill fortsätta att göra det i minst hundra år till. Med hjälp av Klimat & Natur-kornets minskade klimatpåverkan kan vi nu presentera ett öl som är både hållbart framställt och smakar gott, säger Fredrik Spendrup, vd och koncernchef hos Spendrups Bryggeri i en intervju med VIN&BAR. 
    Spendrups Signatur är en modern och smakrik ljus premiumlager. Ölet har tagits fram av bryggarmästaren Richard Bengtsson. Det klassas som en pilsner i tysk stil med
balanserad beska, ren maltig smak och friskhet. Ölet är bryggt med svenskt kornmalt och ekologisk humle av märket Perle.

– Det här blir det första ölet med Spendrupsnamnet på som lanseras under min tid som vd. Det känns stort och kul. Familjen är förtjust i tysk pilsner som passar så bra till mat. Det här är ett öl som vi med stolthet sätter vårt namn på.

Ambitionen är att koppla ihop familjen Spendrups bryggerihistoria och ett modernt sätt att brygga öl med fokus på framtidens råvaror och jordbruk.
    Ölet kommer att serveras på tapp hos utvalda ställen runtomkring i Sverige. Först ut var Grand Hôtel i Stockholm. Designen på krandekalen ska hylla företagets historia där Louis Gustaf Herbert Spendrup lyfts fram. Han köpte bryggeriet för 100 år sedan då han blivit diplomerad bryggmästare på VLB Berlin. Signaturen på dekalen är från hans ansökan till bryggeriskolan.
    – Spendrups Signatur ska finnas på de bästa ställena i Sverige. Ambitionen är inte att sprida ölet med stora marknadsföringskampanjer, utan låta det hitta fram till de verkliga kännarna som uppskattar en god premiumlager precis som vi.

 

Spendrups Signatur serveras på tapp på utvalda ställen i landet.

Magnus Kagevik och Fredrik Spendrup.

Kornmaltet som är odlat på utvalda skånska gårdar är en del av Lantmännens satsning på ett hållbart jordbruk.
     – Vi är stolta att få bidra till familjens Spendrups nya öl som ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Det är stort att få vara med och medverka till detta. Att råvarorna kommer till användning genom ett så stort företag betyder mycket för oss och jordbrukarna som odlat kornmaltet enligt våra strikta regler för Klimat & Natur, säger Magnus Kagevik som är vd hos Lantmännen som ägs av 19 000 svenska lantbrukare.

Hållbarhet är en självklarhet idag. Producenterna och konsumenterna följs åt i en utveckling där råvaror och produktion är inriktade på processer som är hållbara och minskar det negativa klimatavtrycket. Det är ett ansvar som både stora och små aktörer behöver ta.
    Så långt är allt väl. Nåväl, är ölet gott, då? Ja, det tycker jag. Spendrups Signatur är en ljus och frisk lager, där pilsnermalten spetsas fint med blommig humle. Det är lättare till karaktären än Old Gold.
    Nu hoppas jag på en småskalig linje med familjen Spendrups signatur som ger upphov till fler öl. Gärna Old Gold i retur, men också fler nya öl. Det skulle visa att Sveriges genuina bryggarhantverk, vare sig det handlar om små eller stora aktörer, ingår i en levande tradition där alla driver utvecklingen framåt.

Spendrups Signatur

Art nr 56479. 330 ml. 4.7% vol.
Pris 15.90 kr

Maltig smak med inslag av knäckebröd, färska örter och citrusskal. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Text: Anders Ström

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se