Vin med lagringspotential
Det svenskägda Château Vignelaure i Provence har på några få decennier utvecklats till ett av Frankrikes mest lovande vinhus. Det är känt för sina höga kvalitetsanspråk på vinproduktion av framför allt rött vin.
På Château Vignelaure i vinområdet AOC Coteaux d’Aix-en-Provence har man tänkt i nya banor ända sedan vinhuset fick sin nuvarande form under ledning av Georges Brunet i slutet av 1960-talet. Han hade tidigare ägt Château La Lagune i Médoc och tagit med sig vinfilosofin från Bordeaux. I den ingick det att tänka långsiktigt, ta ut det bästa av terroiren och lagra vinet. Vinhuset är specialiserat på rött vin som har femton till tjugo års lagringspotential. Fyrtio procent av produktionen utgörs av rött vin och tio procent av vitt vin. Resten är en sparsmakad produktion av rosévin av hög kvalitet som är lagringsbart. Det brukar komma till Sverige på våren.
Det röda vinet, som är inspirerat av Bordeaux, är det man satsar mest på. Det tar tid att utveckla en vinportfölj som ska tävla med världseliten, men Château Vignelaure har redan kommit en bra bit på väg. Den amerikanske vinkritikern Robert Parker lovordade vinhuset i sin bok ”Vin i Rhônedalen och Provence”, där han skrev att det är ett mönsterexemplar, inte bara i Provence, utan i hela Frankrike.
Château Vignelaure har tagit en intressant position på den internationella vinmarknaden. Idag räcker det inte med kvalitet och ambition. Vinet behöver också ha ett eget anslag som skiljer ut sig från andra. Kombinationen Bordeaux och Provence kan visa sig vara exakt rätt mix i en ny tid, där både tillgänglighet och karaktär lockar oss. Viner som Le Page Château Vignelaure Rouge och Château Vignelaure Rouge är bara två exempel på att vinhuset har en egen stil som är tryggt förankrad i den franska vinkulturen men också har inslag av modernitet.
När de röda vinerna är som bäst är de friska, balanserade och eleganta med en komplexitet som gör dem lagringsbara. Det ständiga arbetet för att utveckla vinets kvalitet och karaktär leds av Philippe Bru som är vd och oenolog. Han bygger vidare på det som varit, men ser också till att Château Vignelaure hela tiden utvecklas.
– Det är ingen revolution vi gör. Vi arbetar snarare med små förbättringar under varje säsong med fokus på kvalitet och vin med långt liv, säger han.
Samtidigt är Philippe medveten om att det i mycket handlar om vilken terroir man har. Här utgår man ifrån klimatet och jordmånen och gör det bästa av det. Det låter enkelt, men det kräver också skickliga vinmakare. Det har vinhuset i svensken Sigvard Johnsson som har varit här sedan 2002 och ansvarar för arbetet i vineriet.

Vingården ligger i det vackra landskapet nordost om Aix-en-Provence på 350 till 480 meters höjd. Det ger ett närmast perfekt mikroklimat för carbernet och syrah. Ett tecken på att vintraditionen är stark i området är att man hittat lämningar från tvåtusenåriga romerska vingårdar här.
Vingården ägs av svensken Bengt Sundström och hans danska hustru Mette Rode Sundström. Bengt är också ägare av auktionssajten Lauritz.com. Ägarna har inte bara övertagit en magnifik vinkällare, utan också en intressant samling av modern konst som initierades av Georges Brunet. Här finns måleri av konstnärer som César, Arman och Miro samt originalfotografier av Henri Cartier-Bresson. Paret har onekligen gjort en investering i en vingård med framtidspotential.Med ett långsiktigt förhållningssätt, kvalitetsanspråk och en känsla för vad som fungerar internationellt tar vinhuset hela tiden nya steg i sin utveckling.

Château Vignelaure 2012
Art nr 2065. Pris 259 kr
Smakfullt rött från Provence med det svenskägda vinhusets typiska profil av lagringsvänlig kvalitet. Mix av cabernet sauvignon och syrah 70/30. Finstämt och balanserat vin med inslag av svarta vinbär, plommon och choklad. Håll även utkik efter vinhusets tillfälliga lanseringar hos Systembolaget.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!