Vin med lagringspotential

Det svenskägda Château Vignelaure i Provence har på några få decennier utvecklats till ett av Frankrikes mest lovande vinhus. Det är känt för sina höga kvalitetsanspråk på vinproduktion av framför allt rött vin.

På Château Vignelaure i vinområdet AOC Coteaux d’Aix-en-Provence har man tänkt i nya banor ända sedan vinhuset fick sin nuvarande form under ledning av Georges Brunet i slutet av 1960-talet. Han hade tidigare ägt Château La Lagune i Médoc och tagit med sig vinfilosofin från Bordeaux. I den ingick det att tänka långsiktigt, ta ut det bästa av terroiren och lagra vinet. Vinhuset är specialiserat på rött vin som har femton till tjugo års lagringspotential. Fyrtio procent av produktionen utgörs av rött vin och tio procent av vitt vin. Resten är en sparsmakad produktion av rosévin av hög kvalitet som är lagringsbart. Det brukar komma till Sverige på våren.

Det röda vinet, som är inspirerat av Bordeaux, är det man satsar mest på. Det tar tid att utveckla en vinportfölj som ska tävla med världseliten, men Château Vignelaure har redan kommit en bra bit på väg. Den amerikanske vinkritikern Robert Parker lovordade vinhuset i sin bok ”Vin i Rhônedalen och Provence”, där han skrev att det är ett mönsterexemplar, inte bara i Provence, utan i hela Frankrike.

Château Vignelaure har tagit en intressant position på den internationella vinmarknaden. Idag räcker det inte med kvalitet och ambition. Vinet behöver också ha ett eget anslag som skiljer ut sig från andra. Kombinationen Bordeaux och Provence kan visa sig vara exakt rätt mix i en ny tid, där både tillgänglighet och karaktär lockar oss. Viner som Le Page Château Vignelaure Rouge och Château Vignelaure Rouge är bara två exempel på att vinhuset har en egen stil som är tryggt förankrad i den franska vinkulturen men också har inslag av modernitet.

När de röda vinerna är som bäst är de friska, balanserade och eleganta med en komplexitet som gör dem lagringsbara. Det ständiga arbetet för att utveckla vinets kvalitet och karaktär leds av Philippe Bru som är vd och oenolog. Han bygger vidare på det som varit, men ser också till att Château Vignelaure hela tiden utvecklas.

– Det är ingen revolution vi gör. Vi arbetar snarare med små förbättringar under varje säsong med fokus på kvalitet och vin med långt liv, säger han.

Samtidigt är Philippe medveten om att det i mycket handlar om vilken terroir man har. Här utgår man ifrån klimatet och jordmånen och gör det bästa av det. Det låter enkelt, men det kräver också skickliga vinmakare. Det har vinhuset i svensken Sigvard Johnsson som har varit här sedan 2002 och ansvarar för arbetet i vineriet. 

Vingården ligger i det vackra landskapet nordost om Aix-en-Provence på 350 till 480 meters höjd. Det ger ett närmast perfekt mikroklimat för carbernet och syrah. Ett tecken på att vintraditionen är stark i området är att man hittat lämningar från tvåtusenåriga romerska vingårdar här.

Vingården ägs av svensken Bengt Sundström och hans danska hustru Mette Rode Sundström. Bengt är också ägare av auktionssajten Lauritz.com. Ägarna har inte bara övertagit en magnifik vinkällare, utan också en intressant samling av modern konst som initierades av Georges Brunet. Här finns måleri av konstnärer som César, Arman och Miro samt originalfotografier av Henri Cartier-Bresson. Paret har onekligen gjort en investering i en vingård med framtidspotential.Med ett långsiktigt förhållningssätt, kvalitetsanspråk och en känsla för vad som fungerar internationellt tar vinhuset hela tiden nya steg i sin utveckling.

Château Vignelaure 2012
Art nr 2065. Pris 259 kr

Smakfullt rött från Provence med det svenskägda vinhusets typiska profil av lagringsvänlig kvalitet. Mix av cabernet sauvignon och syrah 70/30. Finstämt och balanserat vin med inslag av svarta vinbär, plommon och choklad. Håll även utkik efter vinhusets tillfälliga lanseringar hos Systembolaget. 

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se