Vin med lagringspotential

Det svenskägda Château Vignelaure i Provence har på några få decennier utvecklats till ett av Frankrikes mest lovande vinhus. Det är känt för sina höga kvalitetsanspråk på vinproduktion av framför allt rött vin.

På Château Vignelaure i vinområdet AOC Coteaux d’Aix-en-Provence har man tänkt i nya banor ända sedan vinhuset fick sin nuvarande form under ledning av Georges Brunet i slutet av 1960-talet. Han hade tidigare ägt Château La Lagune i Médoc och tagit med sig vinfilosofin från Bordeaux. I den ingick det att tänka långsiktigt, ta ut det bästa av terroiren och lagra vinet. Vinhuset är specialiserat på rött vin som har femton till tjugo års lagringspotential. Fyrtio procent av produktionen utgörs av rött vin och tio procent av vitt vin. Resten är en sparsmakad produktion av rosévin av hög kvalitet som är lagringsbart. Det brukar komma till Sverige på våren.

Det röda vinet, som är inspirerat av Bordeaux, är det man satsar mest på. Det tar tid att utveckla en vinportfölj som ska tävla med världseliten, men Château Vignelaure har redan kommit en bra bit på väg. Den amerikanske vinkritikern Robert Parker lovordade vinhuset i sin bok ”Vin i Rhônedalen och Provence”, där han skrev att det är ett mönsterexemplar, inte bara i Provence, utan i hela Frankrike.

Château Vignelaure har tagit en intressant position på den internationella vinmarknaden. Idag räcker det inte med kvalitet och ambition. Vinet behöver också ha ett eget anslag som skiljer ut sig från andra. Kombinationen Bordeaux och Provence kan visa sig vara exakt rätt mix i en ny tid, där både tillgänglighet och karaktär lockar oss. Viner som Le Page Château Vignelaure Rouge och Château Vignelaure Rouge är bara två exempel på att vinhuset har en egen stil som är tryggt förankrad i den franska vinkulturen men också har inslag av modernitet.

När de röda vinerna är som bäst är de friska, balanserade och eleganta med en komplexitet som gör dem lagringsbara. Det ständiga arbetet för att utveckla vinets kvalitet och karaktär leds av Philippe Bru som är vd och oenolog. Han bygger vidare på det som varit, men ser också till att Château Vignelaure hela tiden utvecklas.

– Det är ingen revolution vi gör. Vi arbetar snarare med små förbättringar under varje säsong med fokus på kvalitet och vin med långt liv, säger han.

Samtidigt är Philippe medveten om att det i mycket handlar om vilken terroir man har. Här utgår man ifrån klimatet och jordmånen och gör det bästa av det. Det låter enkelt, men det kräver också skickliga vinmakare. Det har vinhuset i svensken Sigvard Johnsson som har varit här sedan 2002 och ansvarar för arbetet i vineriet. 

Vingården ligger i det vackra landskapet nordost om Aix-en-Provence på 350 till 480 meters höjd. Det ger ett närmast perfekt mikroklimat för carbernet och syrah. Ett tecken på att vintraditionen är stark i området är att man hittat lämningar från tvåtusenåriga romerska vingårdar här.

Vingården ägs av svensken Bengt Sundström och hans danska hustru Mette Rode Sundström. Bengt är också ägare av auktionssajten Lauritz.com. Ägarna har inte bara övertagit en magnifik vinkällare, utan också en intressant samling av modern konst som initierades av Georges Brunet. Här finns måleri av konstnärer som César, Arman och Miro samt originalfotografier av Henri Cartier-Bresson. Paret har onekligen gjort en investering i en vingård med framtidspotential.Med ett långsiktigt förhållningssätt, kvalitetsanspråk och en känsla för vad som fungerar internationellt tar vinhuset hela tiden nya steg i sin utveckling.

Château Vignelaure 2012
Art nr 2065. Pris 259 kr

Smakfullt rött från Provence med det svenskägda vinhusets typiska profil av lagringsvänlig kvalitet. Mix av cabernet sauvignon och syrah 70/30. Finstämt och balanserat vin med inslag av svarta vinbär, plommon och choklad. Håll även utkik efter vinhusets tillfälliga lanseringar hos Systembolaget. 

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se