Vin med lagringspotential
Det svenskägda Château Vignelaure i Provence har på några få decennier utvecklats till ett av Frankrikes mest lovande vinhus. Det är känt för sina höga kvalitetsanspråk på vinproduktion av framför allt rött vin.
På Château Vignelaure i vinområdet AOC Coteaux d’Aix-en-Provence har man tänkt i nya banor ända sedan vinhuset fick sin nuvarande form under ledning av Georges Brunet i slutet av 1960-talet. Han hade tidigare ägt Château La Lagune i Médoc och tagit med sig vinfilosofin från Bordeaux. I den ingick det att tänka långsiktigt, ta ut det bästa av terroiren och lagra vinet. Vinhuset är specialiserat på rött vin som har femton till tjugo års lagringspotential. Fyrtio procent av produktionen utgörs av rött vin och tio procent av vitt vin. Resten är en sparsmakad produktion av rosévin av hög kvalitet som är lagringsbart. Det brukar komma till Sverige på våren.
Det röda vinet, som är inspirerat av Bordeaux, är det man satsar mest på. Det tar tid att utveckla en vinportfölj som ska tävla med världseliten, men Château Vignelaure har redan kommit en bra bit på väg. Den amerikanske vinkritikern Robert Parker lovordade vinhuset i sin bok ”Vin i Rhônedalen och Provence”, där han skrev att det är ett mönsterexemplar, inte bara i Provence, utan i hela Frankrike.
Château Vignelaure har tagit en intressant position på den internationella vinmarknaden. Idag räcker det inte med kvalitet och ambition. Vinet behöver också ha ett eget anslag som skiljer ut sig från andra. Kombinationen Bordeaux och Provence kan visa sig vara exakt rätt mix i en ny tid, där både tillgänglighet och karaktär lockar oss. Viner som Le Page Château Vignelaure Rouge och Château Vignelaure Rouge är bara två exempel på att vinhuset har en egen stil som är tryggt förankrad i den franska vinkulturen men också har inslag av modernitet.
När de röda vinerna är som bäst är de friska, balanserade och eleganta med en komplexitet som gör dem lagringsbara. Det ständiga arbetet för att utveckla vinets kvalitet och karaktär leds av Philippe Bru som är vd och oenolog. Han bygger vidare på det som varit, men ser också till att Château Vignelaure hela tiden utvecklas.
– Det är ingen revolution vi gör. Vi arbetar snarare med små förbättringar under varje säsong med fokus på kvalitet och vin med långt liv, säger han.
Samtidigt är Philippe medveten om att det i mycket handlar om vilken terroir man har. Här utgår man ifrån klimatet och jordmånen och gör det bästa av det. Det låter enkelt, men det kräver också skickliga vinmakare. Det har vinhuset i svensken Sigvard Johnsson som har varit här sedan 2002 och ansvarar för arbetet i vineriet.

Vingården ligger i det vackra landskapet nordost om Aix-en-Provence på 350 till 480 meters höjd. Det ger ett närmast perfekt mikroklimat för carbernet och syrah. Ett tecken på att vintraditionen är stark i området är att man hittat lämningar från tvåtusenåriga romerska vingårdar här.
Vingården ägs av svensken Bengt Sundström och hans danska hustru Mette Rode Sundström. Bengt är också ägare av auktionssajten Lauritz.com. Ägarna har inte bara övertagit en magnifik vinkällare, utan också en intressant samling av modern konst som initierades av Georges Brunet. Här finns måleri av konstnärer som César, Arman och Miro samt originalfotografier av Henri Cartier-Bresson. Paret har onekligen gjort en investering i en vingård med framtidspotential.Med ett långsiktigt förhållningssätt, kvalitetsanspråk och en känsla för vad som fungerar internationellt tar vinhuset hela tiden nya steg i sin utveckling.

Château Vignelaure 2012
Art nr 2065. Pris 259 kr
Smakfullt rött från Provence med det svenskägda vinhusets typiska profil av lagringsvänlig kvalitet. Mix av cabernet sauvignon och syrah 70/30. Finstämt och balanserat vin med inslag av svarta vinbär, plommon och choklad. Håll även utkik efter vinhusets tillfälliga lanseringar hos Systembolaget.

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649