Vin på torkad druva med mer smak

Att göra vin på torkade druvor är en gammal tradition som används på flera platser i vinvärlden. I Sverige har amaronevinerna från Italien fått mest uppmärksamhet. Men det finns mycket mer än det. Här går vi igenom tekniken och tipsar om några favoritviner som görs på torkad druva.

Att torka druvor och göra vin på det är en teknik som använts länge. Som så mycket annat i historien är det antingen de gamla grekerna eller romarna som haft ett finger med i spelet. Grekerna upptäckte att man genom att torka druvorna före vinpressningen kunde få större koncentration på smaken och högre alkoholhalt. Det har hittats arkeologiska lämningar i form av texter från 700 före Kristus. I en av de första skrifterna om jordbruk tipsade författaren och jordbrukaren Hesiod om att smak och kraft blev bättre om man lät druvorna torka i solen några dagar innan fermenteringen.

Tekniken används än idag för att vinmakaren ska få en större komplexitet i smaken. Det kanske populäraste vinet i Sverige som görs på torkad druva är amarone från apellationen Veneto i norra Italien. Amarone har blivit mycket omtyckt här och för en del hör vinet även ihop med en känsla av kvalitet och lyx. Som så mycket annat som blir populärt har även amaronen fått en del mindre nogräknade kopior som kan verka prisvärda men är av sämre kvalitet.

Om man för en stund reflekterar över den omsorgsfulla produktionen, hur trixigt det är och hur lång tid vinmakaren får vänta på sitt vin är det inte konstigt att dessa viner måste kosta en del. Kontrollera etiketterna eftersom det är stor skillnad på vinerna som produceras i området Veneto Classico, som är mest lämpat för den här sortens vin, och de som inte gör det. Beteckningen DOCG är viktig i sammanhanget. Den innebär att druvorna odlas på klassisk mark och följer de hårt stipulerade reglerna om bland annat tid för torkning och tillåtna druvsorter.

Hur går det då till för att få ut druvmust från de russinliknande druvorna? Först och främst är hanteringen oehört viktig. Druvorna måste vara av hög kvalitet, skalen måste vara hela och det får inte finnas någon påverkan av mögel och röta. I varma och torra klimat kan odlarna låta druvklasarna hänga kvar på sina rankor tills de torkar. Där får de hjälp av sol och vind för att hålla druvorna friska. I fuktigare och svalare klimat handplockas druvorna och läggs i små korgar. Sedan sorteras de en gång till för att man ska vara helt säker på att bara få med druvor av allra högsta kvalitet. Sedan lägger man druvklasarna i backar av strå, trä eller metall. Dessa placeras i speciella torkhus, eller ventilerade utrymmen, där man har full kontroll på hur mycket eller lite luft som cirkulerar. Efter det ligger druvorna där och torkar olika länge beroende på vilket sorts vin man vill göra, vilken typ av druva det är och vilket klimat som råder. Det gäller också olika regler för olika områden.

I den torkande druvan startas en kemisk process som gör att garvsyrorna minskar samtidigt som sockerarter och aromämnen ökar. Dessutom avdunstar vätska. Det gör att man får ut en mindre mängd druvsaft, men den har istället en högre koncentration av olika smakämnen.

PASSITO 

Passito, eller apassimento, är en italiensk term för att torka druvor. Passitovin är en variant som görs enbart på torkade druvor. Det kan vara vitt eller rött samt torrt eller sött. Eftersom proceduren med att torka druvor tar tid och därför är mycket kostsam kan dessa viner sällan eller aldrig bli billiga. Det mest kända av de torra passitovinerna är amarone. Men prova gärna också de mindre kända vinerna sfurzat från området Valtellina i Norra Italien. Här odlar man en variant av druvan nebbiolo som i området kallas chiavennasca och får genomgå samma torkningsprocedur innan de pressas försiktigt. Även i Valtellina kan man hitta både torra och söta varianter. 

Masi Amarone Costasera
Ett amaronevin med nyanserad smak och doftinslag av mörka körsbär, torkade plommon, kakao och russin. Smakar utmärkt till parmesan eller annan lagrad hårdost och till rätter med nöt- eller viltkött. 
Art nr 2345. Pris 299 kr.

5 Stelle Sfursat
Ett vin från Valtellina i Lombardiet som är gjort på en lokal variant av druvan nebbiolo som kallas chiavennasca i området. Vinet har komplex och intensiv smak och doft med inslag av björnbär och jordgubbar, men här finns även toner av torkad mörk frukt, choklad och kryddor. Drick gärna vinet till smakrika rätter med viltkött.
Art nr 95083. Pris 499 kr. 

RIPASSO

Ripassovinerna är ofta lite billigare. Här använder man druvresterna från passitotekniken. Ripasson toppas med rester från amaroneproduktionen. I dessa finns en del smak och doft kvar och vissa producenter tar vara på dem. Man blandar druvresterna med årgångens vin och sedan får det jäsa om. Ripassovinerna kan därför uppfattas som lite mer fruktiga och friska än sina kusiner, passitovinerna.

Monti Garbi
Ett kryddigt och fruktigt vin som doftar och smakar av torkade körsbär och söta skogshallon men även hårda julkryddor
som kanel, nejlika och vanilj. 
Art nr 5328. Pris 124 kr.

Tommasi Palanca
Även i detta vin smakar och doftar det av mörka körsbär, russin, kaffe, tobak och lakrits.
Art nr 2133. Pris 149 kr.

SÖTT VIN PÅ TORKADE DRUVOR

Ibland stannar producenten av jäsningen av de torra druvorna medan det fortfarande finns ganska mycket fruktsocker kvar i musten och då bildas ett sött vin. Den här sortens vin finns runt om i världen, bland annat i Veneto, där det kallas recioto. Men du hittar även en variant av passito de Pantelleria från den spännande lilla ön med samma namn, Pantelleria, som ligger mellan Tunisien och Sicilien. Här kan producenten dra nytta av den varma vinden som kommer söder-ifrån och vinet får en karamelliserad smak och vacker bronsfärg. 

En annan ö som drar nytta av varma vindar och sol är grekiska Santorini. Här frodas druvor i solen och torkningsprocessen går mycket fortare här på grund av det varma klimatet. Även på ön Cypern skiner solen ordentligt och här görs ett lite bortglömt vin som funnits länge i Sverige. Commanderia görs delvis av druvor som torkat under den heta solen.

Det görs också söta viner på torkade druvor i svalare områden. Det mest kända är nog det gyllengula och simmiga tokaj från Ungern. Här låter man druvorna hänga kvar på rankorna och torka. Men man vill också att druvorna ska bli påverkade av ädelröta för att få den speciella smaken av kvitten, honung och saffran. När druvorna är påverkade av både torka och ädelröta plockar man druvorna försiktigt för hand. Plockningen görs i omgångar och man plockar bara druvorna som är perfekt mogna. Sedan låter man de simmiga dropparna rinna långsamt ner i karen där de ska jäsa. Prova gärna också en variant på tokaj från Western Cape i Sydafrika. Nederburg Noble Late Harvest är prisvärd och kan drickas på en gång, men vinet klarar även av lång lagring.

Nederburg Noble Late Harvest
Söt men frisk smak med inslag av gula russin, honung och aprikoskärnor. Smaka det till grönmögelost eller desserter med mycket frukt och bär. 
Art nr 2741. Flaska 375 ml. Pris 89 kr.

 

Commandaria
Detta vin har en söt och lite bränd, karamelliserad smak av russin och nötter. Det smakar vidunderligt gott till choklad och nötdesserter.
BS. Art nr 77120. Pris 105 kr.

Ben Ryé
Det här söta, silkeslena och bärnstensfärgade vinet doftar av apelsin, honung och russin men har även en mycket frisk fruktig smak av aprikos och citrus. Vinet passar fint till tarte med aprikoser och vaniljkräm eller bara som det är.
Art nr 86883. Flaska 375 ml. Pris 349 kr.

Av Anette Rosvall Foto Masi

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se