Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.

Dennis Bejedal är vd och master distiller för Norrbottens Destilleri. 

De svenska fjällen har inspirerat till Norrbottens Destilleri. Landskapet som sträcker sig från Kebnekaisemassivet, längs Kalixälven, via skogarna och ängarna, till mynningen i Bottenviken är skådeplats för en ny aktör på den heta ginmarknaden som brinner för naturens smaker och dofter som den lokala botaniken erbjuder. Ambitionen är att nå ut globalt med gin av världsklass.

Och ja, varför inte? Satsningen är medveten och seriös. Med splitterny anläggning, snyggt varumärke, genomtänkt bildspråk och norrländsk storytelling är allt möjligt. Allt detta krävs också om man ska lyckas i det internationella premiumsegmentet.

”Fusion of extremes” är ledordet för det som ska särskilja ND Gin från andra. I varje recept använder man en krydda från en annan del av världen. I mötet med det lokala blir det något extra smakfullt. Den nya tidens ginmakare nöjer sig inte med klassiska smaker av enbär, koriander och citrus. Inte heller med strömlinjeformad massproduktion.

– Vi arbetar hantverksmässigt och förbereder oss för att arbeta i större skala. Kapaciteten är 600 000 flaskor. Anläggningen är high tech och helt automatiserad, säger Dennis Bejedel.

Han är vd och master distiller hos Norrbottens destilleri. Dennis är också initiativtagare och en av tre grundare. Under processen att ta fram en ny gin har han huvudet fullt av smaker under ett år. Han har något av ett sjätte sinne för smaker. Länge var mat hans största passion, men snart blev han också nördigt inspirerad av den svenska hantverksginens potential. Alla smaker prövas under destilleringsprocessen. Det gäller att få smaknyanserna att sitta perfekt. Och det är en balansgång.

– Vår gin kännetecknas av att den smakar extremt mycket. Den är fullpackad av smaker som räcker länge. Med vår första produkt, Mountain, ville jag göra en smakrik gin som passar till tonic. Med Forest var min ambition snarare att ta fram en premiumgin som kan drickas rent. Den är lite rivigare och mer komplex. Som gjord för att sitta på en stubbe i skogen, hälla upp i en kåsa och bara njuta, säger han.

Destilleriets första gin, Mountain Dry Gin, kom senhösten 2019. Förutom de klassiska ginkryddorna använde Dennis bland annat björklöv, fjällkvanne och timutpeppar från bergskedjorna Himalaya. I den andra, Forest Dry Gin, möter norrländsk tall och gran nejlika från landskapet Comoro i Indiska Oceanen. Nejlikan dämpar alkoholstinget i avslutet och ger en fin rundhet i eftersmaken. Till hösten kommer en ny gin som är inspirerad av ängarna kring destilleriet. Framöver kommer man även att göra exklusiva giner i mindre upplagor.

Hantverksgin och omsorgsfullt destillerad gin som görs på lokala råvaror har haft ett enormt uppsving under de senaste åren. Det gäller även tonic. I dag finns det massor av olika smaker att välja mellan.

– Det är inte alltid så lätt att hitta en tonic som passar. Man får prova sig fram. Om det finns ett trettiotal användbara tonic är det kanske tre, fyra som passar en särskild gin riktigt bra. Jag tycker till exempel att Mountain Dry Gin passar perfekt med Fever-Tree Mediterranean, säger han.

 En klassisk Gin & Tonic är helt okej. Med det enorma utbudet av tonic finns det en eon av möjliga smakkombinationer. Prova gärna din gin med olika tonic och tillbehör. Varför inte testa hallon och rabarber nästa gång? Men gin är förstås även klassiska cocktails som Dry Martini, Tom Collins och Negroni.

Inför sommaren öppnar Norrbotten Destilleri ett showroom där besökarna kan få veta mer om processen bakom ginen. På destilleriet kommer man även att ha möjlighet att njuta av exklusiva avsmakningsmenyer. 

– Där kommer jag att få utlopp för mitt matintresse. Gin passar kanske bäst före eller efter maten. En drajja är aldrig fel. Det är enkelt. Men jag älskar också det lite mer avancerade. Negroni är en av mina favoriter. Den drinken kan man sippa länge på, säger han.

Dennis påminner också om möjligheten att använda gin i matlagningen. Prova att grava ren och lax med gin. Eller krydda en dessert med gin. På det sättet får njutningen nya smakdimensioner. Det ligger väl i linje med den experimentlusta som är navet i dagens gintrend.

Mountain Dry Gin
Art nr 34100. 500 ml. Pris 349 kr

Kryddig och smakrik gin med utpräglade toner av enbär, citrus och koriander. Trivs bäst ihop med en väl utvald tonic. I det mötet blommar naturens smaker ut. Fint lätt kryddigt avslut.

Forest Dry Gin
Art nr 34907. 500 ml. Pris 368 kr

Komplex karaktär med kryddig smak av enbär, citrus, koriander och nejlika. Härligt stråk av färska granskott och skog. Kraftfullt avslut med inlindande toner av nejlika. Drick gärna ginen som den är, lite i taget.

Text Anders Ström
Foto Norrbottens Destilleri

Matchande drinktips med recept » 

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se