Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.

Dennis Bejedal är vd och master distiller för Norrbottens Destilleri. 

De svenska fjällen har inspirerat till Norrbottens Destilleri. Landskapet som sträcker sig från Kebnekaisemassivet, längs Kalixälven, via skogarna och ängarna, till mynningen i Bottenviken är skådeplats för en ny aktör på den heta ginmarknaden som brinner för naturens smaker och dofter som den lokala botaniken erbjuder. Ambitionen är att nå ut globalt med gin av världsklass.

Och ja, varför inte? Satsningen är medveten och seriös. Med splitterny anläggning, snyggt varumärke, genomtänkt bildspråk och norrländsk storytelling är allt möjligt. Allt detta krävs också om man ska lyckas i det internationella premiumsegmentet.

”Fusion of extremes” är ledordet för det som ska särskilja ND Gin från andra. I varje recept använder man en krydda från en annan del av världen. I mötet med det lokala blir det något extra smakfullt. Den nya tidens ginmakare nöjer sig inte med klassiska smaker av enbär, koriander och citrus. Inte heller med strömlinjeformad massproduktion.

– Vi arbetar hantverksmässigt och förbereder oss för att arbeta i större skala. Kapaciteten är 600 000 flaskor. Anläggningen är high tech och helt automatiserad, säger Dennis Bejedel.

Han är vd och master distiller hos Norrbottens destilleri. Dennis är också initiativtagare och en av tre grundare. Under processen att ta fram en ny gin har han huvudet fullt av smaker under ett år. Han har något av ett sjätte sinne för smaker. Länge var mat hans största passion, men snart blev han också nördigt inspirerad av den svenska hantverksginens potential. Alla smaker prövas under destilleringsprocessen. Det gäller att få smaknyanserna att sitta perfekt. Och det är en balansgång.

– Vår gin kännetecknas av att den smakar extremt mycket. Den är fullpackad av smaker som räcker länge. Med vår första produkt, Mountain, ville jag göra en smakrik gin som passar till tonic. Med Forest var min ambition snarare att ta fram en premiumgin som kan drickas rent. Den är lite rivigare och mer komplex. Som gjord för att sitta på en stubbe i skogen, hälla upp i en kåsa och bara njuta, säger han.

Destilleriets första gin, Mountain Dry Gin, kom senhösten 2019. Förutom de klassiska ginkryddorna använde Dennis bland annat björklöv, fjällkvanne och timutpeppar från bergskedjorna Himalaya. I den andra, Forest Dry Gin, möter norrländsk tall och gran nejlika från landskapet Comoro i Indiska Oceanen. Nejlikan dämpar alkoholstinget i avslutet och ger en fin rundhet i eftersmaken. Till hösten kommer en ny gin som är inspirerad av ängarna kring destilleriet. Framöver kommer man även att göra exklusiva giner i mindre upplagor.

Hantverksgin och omsorgsfullt destillerad gin som görs på lokala råvaror har haft ett enormt uppsving under de senaste åren. Det gäller även tonic. I dag finns det massor av olika smaker att välja mellan.

– Det är inte alltid så lätt att hitta en tonic som passar. Man får prova sig fram. Om det finns ett trettiotal användbara tonic är det kanske tre, fyra som passar en särskild gin riktigt bra. Jag tycker till exempel att Mountain Dry Gin passar perfekt med Fever-Tree Mediterranean, säger han.

 En klassisk Gin & Tonic är helt okej. Med det enorma utbudet av tonic finns det en eon av möjliga smakkombinationer. Prova gärna din gin med olika tonic och tillbehör. Varför inte testa hallon och rabarber nästa gång? Men gin är förstås även klassiska cocktails som Dry Martini, Tom Collins och Negroni.

Inför sommaren öppnar Norrbotten Destilleri ett showroom där besökarna kan få veta mer om processen bakom ginen. På destilleriet kommer man även att ha möjlighet att njuta av exklusiva avsmakningsmenyer. 

– Där kommer jag att få utlopp för mitt matintresse. Gin passar kanske bäst före eller efter maten. En drajja är aldrig fel. Det är enkelt. Men jag älskar också det lite mer avancerade. Negroni är en av mina favoriter. Den drinken kan man sippa länge på, säger han.

Dennis påminner också om möjligheten att använda gin i matlagningen. Prova att grava ren och lax med gin. Eller krydda en dessert med gin. På det sättet får njutningen nya smakdimensioner. Det ligger väl i linje med den experimentlusta som är navet i dagens gintrend.

Mountain Dry Gin
Art nr 34100. 500 ml. Pris 349 kr

Kryddig och smakrik gin med utpräglade toner av enbär, citrus och koriander. Trivs bäst ihop med en väl utvald tonic. I det mötet blommar naturens smaker ut. Fint lätt kryddigt avslut.

Forest Dry Gin
Art nr 34907. 500 ml. Pris 368 kr

Komplex karaktär med kryddig smak av enbär, citrus, koriander och nejlika. Härligt stråk av färska granskott och skog. Kraftfullt avslut med inlindande toner av nejlika. Drick gärna ginen som den är, lite i taget.

Text Anders Ström
Foto Norrbottens Destilleri

Matchande drinktips med recept » 

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se